Sağlık Bakanlığı, İsviçre Sağlık Turizmi ve Eğitim Hizmetleri A.Ş ve İsviçre Türk Hekimleri Sağlık Çalışanları Birliği’yle sağlık turizmi alanında işbirliği stratejisi geliştirerek, bu stratejinin uygulanmasına yönelik yapılacak çalışmaları içeren birer ön protokol imzaladı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, ilk ön protokol Sağlık Bakanlığı ile İsviçre Sağlık Turizmi ve Eğitim Hizmetleri A.Ş arasında imzalandı.

Bakanlık adına Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, İsviçre Sağlık Turizmi ve Eğitim Hizmetleri A.Ş adınaysa Dr. Cankut Yüksel ile Sema Yüksel tarafından imzalanan ön protokolde, KKTC’deki sağlık turizmi ile alternatif turizm alanlarının geliştirilmesi konusunda ortak çalışmalar yapma hedefleniyor.

İmzalanan ön protokoldeki bir başka hedefse, sağlık alanında Avrupa’da yaşanan değişim ve gelişimin KKTC’ye aktarılması konusunda işbirliği yapmak.

Ön protokol, Bakanlığın gerçekleştireceği Lefke bölgesindeki Cengiz Topel Hastanesi’nin geliştirilmesi ve bir rehabilitasyon merkezi kurulması projesine uyumlu faaliyet gösterecek ve sağlık turizmi açısından Avrupa pazarının KKTC’ye açılmasına imkan verecek projelerin hazırlanması konusunda işbirliği yapmayı da hedefliyor.

İSVİÇRE TÜRK HEKİMLERİ İLE ÖN PROTOKOL

Sağlık Bakanlığı ile İsviçre Türk Hekimleri Sağlık Çalışanları Birliği arasında da, sağlık alanında Avrupa’da yaşanan değişim ve gelişimin KKTC’ye aktarılması konusunda işbirliği yapmak maksadıyla ön protokol imzalandı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve Birlik Başkanı Dr. Cankut Yüksel tarafından imzalanan ön protokolde, KKTC’deki sağlık turizmi ile alternatif  turizm alanlarının geliştirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı’na destek olmak ve bu konuda ortak çalışmalar yapmak ana hedef.

KKTC’den İsviçre’ye çalışmaya giden sağlık elemanlarının, diploma denkliği dâhil, mesleki sorunlarının çözümlenmesine katkı sağlamaya yönelik çalışmalar yapmayı da hedefleyen ön protokol, sağlık alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek amacıyla ortak çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Ön protokolün diğer hedefleriyse şöyle:

“Tıp bilim ve pratiğinin her alanında kadın – erkek ayrımı yapılmaksızın fırsat eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunmak; KKTC’nin sağlık sektörünün Avrupa’ya tanıtılması konusunda ortak çalışmalar yapmak ve sağlık alanında faaliyet gösteren veya eğitim gören her iki ülke gençlerini yakınlaştırmak ve birlikte yapılacak çalışmalarda sinerji oluşturmak.”

Sağlık Bakanlığı ile ilgili kurumlar, imzalanan ön protokollerin ardından, dört ay içerisinde, müşterek amaçların gerçekleştirilmesine yönelik bir işbirliği protokolü imzalanması konusunda da mutabık kaldı.

Bu maksatla, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar, ortak komite kurarak işbirliği protokolünü hazırlamak üzere, müzakerelerde bulunmaya yönelik çalışma başlatılması konusunda görüş birliğine vardı.