Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroller yaptığını; 2017 yılı itibari ile tüm gıda işletmelerinin de kayıt altına alınabilmesi için gerekli alt yapı oluşturulduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Gıda Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

FAO’nun bu yıl Dünya Gıda Günü etkinliklerini “Değişen İklimde Gıda ve Tarım da değişmelidir” sloganıyla düzenlediğine işaret edilen mesajda, gıda ve tarımın da iklim değişikliklerine uyması gerektiği belirtildi.

Gıdanın temel bir insan ihtiyacı ve sağlıklı bir diyetin sağlığın ve refahın kilit bir bileşeni olduğu kaydedilen mesajda, dünyada 800 milyon insanın gıdaya ulaşamadığı, yani dünyadaki her 9 kişiden birisinin aç olduğu ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağını, bu nüfusun doyurulmasının tarım sistemlerinde iklim değişimini karşılayacak şekilde değişimine bağlı olduğunu kaydetti.

Bilinçli gıda sistemi oluşturulmasının önemini vurgulayan bakanlık, kimsenin aç kalmaması hedefiyle verimliliğe dikkat edilmesi, dünyadaki doğal kaynakların, suyun, enerjinin ve toprağın korunması; plastik kullanımının azaltılması ve geri dönüşüme önem verilmesi gereğine dikkat çekti.

TÜM GIDA İŞLETMELERİ KAYIT ALTINA ALINIYOR

Mesajda şöyle denildi:

“KKTC Sağlık bakanlığı olarak, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroller yapmaktayız.

Bu denetim ve kontrollerde insan sağlığına ve yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ithalatına, üretilmesine ve satılmasına izin vermemekteyiz. Bununla birlikte halkın sağlıklı su içebilmesi için ambalajlı su satışı yapan içme suyu işletmeleri kayıt altına alınmaya başlanmış; ayrıca 2017 yılı itibari ile tüm gıda işletmelerinin de kayıt altına alınabilmesi için gerekli alt yapı oluşturulmuştur.”