Sağlık Bakanlığı’na ait devlet hastanelerinde yapılan ameliyatlarda yaşananlar hem insani, hem de vicdani bakımdan dudak uçuklatan boyutlarda. Özellikle beyin cerrahi ve ortopedi ameliyatlarında yaşanan usulsüzlükler Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz denetimi sonrasında önlenemez hale geldi. Hastanelerde bölüm şefi doktorlarının keyfi davranışları, neredeyse belirli markalarla çalışmaları ve son zamanlarda özellikle ortopedi ameliyatlarında artış gösteren “revizyon” ameliyatları, hem devleti zarar uğratıyor, hem de hastaların sık ameliyat edilerek acı çekmelerine ve maddi kayıplarına neden oluyor.

img_0565-(1)-001.jpg

img_0566-001.jpg

4-5 milyonluk bir piyasa kavgası

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin bir süredir üstünde durduğu ve araştırma yaptığı devlet hastaneleri ameliyatlarında yaşanan gerçeklerle ilgili, isimlerinin açıklanmasını istemeyen hasta ve ilgili kişiler, gazetemize çok çarpıcı bilgi ve açıklamalar verdi. Bu açıklamalar içinde hastaların sağlığı hiçe sayılarak nasıl firmaların rant paylaşımı öne çıkıyor ve buna doktorlar nasıl alet oluyorlar ve bu süreçte ortaya çıkan meblağlar kimler tarafından paylaşılıyor? Sadece ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin ve ameliyat tutarlarının 4-5 milyon liralara ulaşması bile dudak uçuklatmaya yeter.

Bu rant bazı doktorları da içine çekti

Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılı Ocak ayından itibaren Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ameliyatlara katılacak (tıbbi malzeme verecek) firmalara koyduğu (Y.Ş) yerli firma şartından sonra, hastane ameliyatlarında yaşanan rant daha da ortaya çıkmaya başladı ve kavga kızıştı. Hatta öyle ki bu pazarın bu kadar kârlı olması, ne yazık ki bazı doktorlarımızı da bu rant kavgasının içine sürükledi.

Sayıştay inceleme başlatmalı

Öyle ki ameliyat esnasında bazı doktorların anlaşmalı olduğu firmalar dışında malzeme kullanmayı reddettiği, malzeme eksikliğinde “kapatın hastayı daha sonra tekrar düzeltiriz” dediği iddia ediliyor. Bazı firmaların da, kullanılan malzemelerin kat, kat üstünde faturaları Sağlık Bakanlığına gönderdiği, örneğin 300 dolarlık stentlerin devlete, “3000 dolar” yazılarak rant elde edildiği iddiası ortaya atıldı. Sağlık Bakanlığının bu iddiaları çürütmek için geriye dönük inceleme başlatarak ortaya çıkarması istendi. Daha da önemlisi devlet hastanelerinde yaşanan bu iddialara yönelik Sayıştay araştırmasının şart olduğu ve bu haberin Sayıştay için ihbar olarak alınması öne sürüldü.

Sağlık Bakanlığı ülkemizde faaliyet gösteren tıbbi malzeme temin ederek ameliyatlara giren firmalara yönelik bir fiyat belirleme ihalesi gerçekleştirmek için 31 Ekim 2014 tarihinde bir ihale gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ihale süreci ve sonrasında yaşananlar ise hukuksuzluğa yol açtı, Sağlık Bakanlığı ise hala konuya bir çözüm bulamadı.

Ortopedi ve beyin cerrahisi malzeme ihalesinde neler yaşandı?

Maliye Bakanlığı Merkezi İhale Komisyonu tarafından 31 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen “Ortopedi ve beyin cerrahisi malzeme fiyat ihalesine sekiz firma (Ortopedia, Mekar, Semson, Libertas, Uyum Med, Pink Flamingo, BRCN Global, Medpronics) katıldı. Fiyat ihalesine katılan bu firmalardan ikisi (Ortopedia ve BRCN Global) ihale şartnamesinde yazılı olan şartlardan bir kısmını (evrak noksanlığı) yerine getiremedikleri için ihale dışı bırakıldı. Fiyat ihalesi değerlendirmesine hak kazanan diğer altı firma ile ancak ihaleden 40 gün sonra fiyat pazarlığına oturuldu. Merkez İhale Komisyonu’nun fiyat pazarlığı için neden 40 gün beklediği anlaşılamadı.

40 gün sonraya toplantı yapıldı

31 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen ortopedi ve beyin cerrahisi malzemeleri fiyat ihalesinin ardından 40 gün sonra 9 Aralık 2014’te ihaleye girmeye hak kazanan altı firmaya tek tek yazı gönderen Merkez İhale Komisyonu, gönderdiği yazıda şundan bahsetti:

“Sağlık Bakanlığı’na ait 348/2014 sıra no ve 31 Ekim 2014 tarihinde kapanan konu ihalede teklifiniz ile ilgili İhale Tüzüğünün 15(2.) maddesi uyarınca yüz yüze pazarlık yapılacaktır. Pazarlık 10 Aralık 2014 Çarşamba günü saat 12:00’de Merkez İhale Komisyonu Başkanlığı toplantı salonunda olacaktır. Pazarlık ile ilgili teklif atacak yetkilinizin toplantı salonunda hazır bulunması ve pazarlık sonunda yazılı teklifinizi sunabilecek şekilde gerekli tedbirleri alarak katılmanız saygı ile rica olunur. Asım Özer (Merkez İhale Komisyonu Başkanı)”

Ortopedi Bölüm Başkanı toplantıya katılmadı

Merkez İhale Komisyonu’nun 10 Aralık 2014 tarihinde fiyat pazarlığı ile ilgili olarak gerçekleştirdiği toplantıda kadrolu bölüm doktorları da çağrıldı. MİK Başkanı Asım Özer, başkan yardımcıları, komisyon görevlileri, hastanede görev yapan Dr. Ali Çaygür, Dr. Cenk Soydan, Dr. Tayfun Beyatlı, Dr. Erol Barçın, Dr. Ertunç Mevlit, Dr. Ahmet Ebeoğlu ile ihaleye hak kazanan 6 firmanın temsilcileri katıldı. Bu toplantıya Ortopedi Bölüm Başkanı Dr. Asım Yürüker’in neden katılmadığı öğrenilemedi.

Tüm firmalar liste fiyatı üzerinden anlaştı

Fiyat pazarlığı toplantısı sırasında Merkez İhale Komisyonu Başkanı Asım Özer, toplantıya katılan doktorlara sözlü olarak, ihaleye katılan firmaların temsil ettikleri ürünlerin yeterliliğini sordu ve “yeterlidir” yanıtını aldı. Yapılan fiyat ihalesinde Sağlık Bakanlığı’nın dolayısıyla devletin zarara uğratılmaması için en uygun fiyatın belirlenmesi hedefine ulaşılmış ve yapılan 3 saatlik pazarlık toplantısı sonrasında tüm firmalar liste fiyatları üzerinden aynı rakamları vermeyi kabul ettiler. Bunun ardından da fiyat listeleri MİK tarafından oluşturuldu.

İhale resmi olarak sonuçlandı

Yapılan toplantının ardından her firma ürün nihai fiyatlarını yazarak Merkez İhale Komisyonu’na teslim etti. Teslim edilen bu fiyat dokümanları altına toplantıya katılan doktorlar tarafından da “uygundur” denilerek imza atıldı.

Merkez İhale Komisyonu 10 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen fiyat pazarlığı toplantısının ardından 22 Aralık 2014 tarihli ve 598/2014 sayılı kararla ihaleyi sonuçlandırdı.

Sağlık Bakanlığı neden bir türlü firmalarla anlaşma yapmıyor?

31 Ekim 2014 tarihinde başlayan “Ortopedi ve beyin cerrahisi malzeme ihalesi” sürecinin ardından MİK’in 22 Aralık 2014 tarihinde bu ihaleyi sonuçlandırmasına karşılık Sağlık Bakanlığı ihaleyi kazanan 6 firma ile neredeyse kararın ardından bir aylık süre geçmesine rağmen bir türlü sözleşme yapmaya yanaşmıyor. 31 Ekim tarihinde başlayan ihale sürecinin ardından bugüne kadar, 3 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen bakanlık hala sessizliğini koruyor ve Merkez İhale Komisyonu kararlarının hiçe sayılarak devletin zarar uğramasına göz yumuyor. 31 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen ihale sürecinde, ihale şartnamesine göre gerekli evrakları teslim edemeyen Ortopedia ve BRCN Global firmaları, o tarihten bu yana hastanelerde gerçekleştirilen ameliyatlara katıldığı malzemeleri kullandığı, hem de kararlaştırılan fiyatların çok üstünde bir ücretle çalıştıkları belirtiliyor.

31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen ancak bir türlü ihaleyi kazanan firmalarla sözleşme yapmakta geciken Sağlık Bakanlığının, hastanelerde yapılan ameliyatlarda yaşanan sorunlarla ilgili olarak aşağıda belirlenen iddialara cevap vermesi isteniyor. Çok ciddi iddialarla suçlanan ve görevini ihmal ettiği düşünülen Sağlık Bakanlığı’nın bu iddialara ne cevap vereceği merak ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz?

MİK kararına rağmen Sağlık Bakanlığı neden firmalarla sözleşme yapmıyor?

İhaleyi kaybeden iki firma Ortopedia ve BRCN Global neden hala hastanelerde ameliyatlara katılabiliyor? Arkalarında hangi güç var? Yoksa Sağlık Bakanlığı bu firmalara göz mü yumuyor?

İhalenin sonuçlandığı 22 Aralık 2014 tarihinden bu yana, ihaleyi kaybeden iki firma Ortopedia ve BRCN Global firmaları bugüne kadar hastanelerde kaç ameliyat gerçekleştirmiştir? Bu ameliyatların yasal boyutu nedir? Devlete kesilen fatura miktarı ne kadardır? Gerçekleştirilen ihalede tespit edilen fiyatlara göre devlet ne kadar zarara uğratılmıştır?

İhaleyi kaybeden firmalar adına (isimleri bizde saklı) ameliyatlara giren devletin sağlık personellerini açıklar mısınız?

Hastanelerde neden revizyon ameliyatlarında artış yaşanmaktadır? En çok hangi firmaların revizyon ameliyatları olmaktadır?

Ortopedia firmasının ihaleyi kaybetmesine rağmen Ocak ayı içerisinde gerçekleştirdiği “revizyon” ameliyatlarının (7-8 ameliyat) tutarı ne kadardır? Bu fiyatlar ihale sırasında tespit edilen tutarlardan mı fatura edilecektir?

İhaleyi kazanan firmalarla ilgili 9 Ocak 2015 tarihinde hazırlandığı bilinen sözleşmeler neden hala imzaya sunulmuyor?

Sağlık Bakanlığı, devletin resmi görevlisi iken bazı firmalara çıkar sağlayan, onların ameliyatlarına firma adına giren personelinin yine bu firmalar tarafından yurt dışı tatili ile ödüllendirildiğini biliyor mu? Biliyorsa bu personel hakkında bugüne kadar hangi işlem yapıldı? Yoksa hala bunlara bile, bile göz yummaya devam mı edecek?