Sağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla mesaj yayımladı ve bilgilenmenin önemine dikkat çekti. Bakanlık, “tokalaşmak, sarılmak, öpüşmek değil. Bilgisizlik HIV bulaştırır” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta, HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmekte olduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı, Ekim 2015 itibari ile ülkede 51 HIV taşıyıcısının bulunduğunu kaydetti.

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ülkede toplam 51 HIV taşıyıcısının Devlet Hastanesinin kontrolünde tedavi almakta olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, takip edilen bu vakalar arasında, AIDS gelişen hastanın bulunmadığının altını çizdi.

“HIV İLE ENFEKTE BİREYLER, GEÇEN YILDAN İTİBAREN ULUSLARARASI KODLAMA SİSTEMİ İLE İZLENİYOR”

Bakanlık, dünyada olduğu gibi ülkemizde de HIV’in en sık bulaşma yolunun cinsel temasla olduğuna dikkat çekerek, bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak için, gerek ilaçlarını alırken, gerekse tetkiklerini yaptırırken, geçtiğimiz yıldan itibaren kimliklerinin saklı kalmasını sağlayan uluslararası kodlama yönteminin uygulandığına vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığı, uluslararası kodlama yönteminin çok güvenli bir uygulama olduğunu işaret ederek,  bu yöntemle HIV ile enfekte kişilere ait bilgilerin üçüncü kişilerle, kesinlikle paylaşılmadığının altını çizdi.

“TEDAVİ VE TAKİPLERİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANLARI TARAFINDAN YAPILIYOR”

Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavilerinin Devlet tarafından ücretsiz yapıldığını belirten Sağlık Bakanlığı, hastaların güncel bilgileri ışığında tedavi ve takiplerinin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları tarafından yapılmakta olunduğu dile getirdi.

“ŞÜPHELİ CİNSEL TEMASTA BULUNAN BİREYLER, GEÇ KALMADAN ENFEKSİYON SERVİSİNE MÜRACAAT ETMELİ”

Şüpheli cinsel temasta bulunan veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri görünen yurttaşlara da çağrıda bulunan Sağlık Bakanlığı,  söz konusu bireylerin gecikmeden Devlet Hastanesinin ‘Enfeksiyon Hasarlıkları Servisine’ başvurmalarının büyük önem taşımakta olduğuna vurgu yaptı.

Hastalığın, dünyada ilk kez 1981 yılında homoseksüellerde ortaya çıkmasına karşın, homoseksüellere özgü bir hastalık olmadığını belirten Sağlık Bakanlığı,  HIV/AIDS’in heteroseksüel ilişki ile de bulaşabileceğine dikkat çekti.

Bakanlık, hastalığın çok partnerli bireyler ve homoseksüel bireylerle benzer oranlarda görüldüğün bilinmekte olduğuna işaret ederek, HIV enfekte kişilerin sıklıkla,  diğer  cinsel yolla bulaşan hastalıklara da eş zamanlı olarak yakalanabildiklerinin saptandığın kaydetti.

HIV/AIDS hastalığının en sık bulaşma yolu korunmasız cinsel temas olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, ikinci sık bulaşma sebebininse, damar içi madde kullananların, paylaşılan enjektörlerinin olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı masajında, “HIV Enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV enfeksiyonunun AIDS’e ilerlemesi ve buna bağlı olarak da AIDS hastalığından ölümler önlenebilmektedir. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte,  HIV(+) anne ve babadan,  HIV(-) bebek doğabilmektedir. Ancak hastalığın halen daha aşısı araştırılma aşamasındadır” ifadelerine de yer verdi.

“Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır” diyen Sağlık Bakanlığı, tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımının, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yolları olduğuna dikkat çekti.

“HIV/AIDS’TEN KORUNMANIN BAŞLICA YOLLARI”

Sağlık Bakanlığı HIV/AIDS’ten korunmanın başlıca yollarını şöyle sıraladı:

“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır. Tek eşliliğe dikkat edilmelidir. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalıdırlar. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.”

“DÜNYADA 35 MİLYONU AŞKIN KİŞİDE HIV/AIDS”

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporuna göre dünyada 35 milyondan fazla kişinin HIV taşıyıcısı olduğunu dile getiren Sağlık Bakanlığı, son 30 yıldaysa, 30 milyondan fazla kişinin HIV/AIDS nedeniyle hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirtti.

“TÜM LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİLECEK”

Tüm hastalıklarda olduğu gibi HIV/AIDS konusunda da kişilerin bilgili ve bilinçli olmasının önemine vurgu yapan Sağlık Bakanlığı, Aralık ayı boyunca, ülke genelindeki devlete ve özele ait lise ve üniversitelerde öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceği bilgisini de verdi; ayrıca, toplumun bilinçlendirilmesine yönelik, sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde çeşitli çalışmaların sürdürülmekte olunduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, “Bu bakış açısıyla, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Bakanlığı, genelde toplumun özelde de gençlerin HIV/AIDS’e karşı bilinçlendirilmesi için çeşitli eğitim çalışmaları için gerekli programlar yapmıştır” dedi.

HIV/AIDS VE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR KONUSUNDA BİLGİ VEREN BİLLBOARD, AFİŞ VE BROŞÜR…

Sağlık Bakanlığı, ‘HIV/AİDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar’ konulu billboard, afiş ve broşür çalışması da yapıldığını kaydederek, broşür ve afişlerin lise ve üniversitelere dağıtımının gerçekleştirileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanlarının hafta boyunca ülke genelinde yayın yapan basın yayın kuruluşları aracılığıyla, topluma mesaj vereceklerini de ekledi.