KKTC Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleşen Protokol İmza Töreni’nde protokole Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle ve DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam imza koydu. KKTC Kanser Kayıtçılığı ve Kanser Tarama Projesi’nin çalışma esaslarını düzenlemek amacıyla oluşturulan protokol kapsamında, Bakanlık, kendisine bağlı olan Kanser Savaş Merkezi’ni, Kanser Kayıt ve Kanser Erken Tanı ve Tarama Birimi olarak iki ayrı birim olarak düzenleyecek ve Kanser Kayıt Merkezi’ndeki kayıtçılık hastane temelli olmaktan çıkarılıp nüfus tabanlı olarak yapılacak. Ayrıca Bakanlık kanser kayıt için gerekli ve yeterli personel görevlendirecek.

Öte yandan protokol kapsamında kanser kayıtçılığı ve Kanser İzleme ve Denetleme Merkezi’nde görev alacak elemanlar ile Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin kayıtçılık eğitimi alacak personelinin eğitimi TC Kanser Dairesi’nin görevlendireceği elemanlar ve/veya İzmir Kanser Kayıt Merkezi elemanları tarafından yapılacak. DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi kayıtçılık ve taramalar için gerekli olan mevzuat çalışmasını hazırlayarak Bakanlığa sunacak, Bakanlık da bu mevzuat çalışmalarının yürürlüğe girmesi için azami çaba sarfedecek. İmzalanan işbirliği protokolü kapsamında ayrıca taraflar konuyla ilgili hem eğitici hem de bilgilendirici toplantılar da düzenleyeceklerdir.

Protokol İmza Töreni’nde sırasıyla Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ve Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle birer konuşma yaptı. İnce, bakanlık olarak 2 yıldır DAÜ ve TC Kanser Dairesi işbirliğinde Kanser Kayıtçılığı ve Kanser Tarama Projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, projeye katkı koyan herkese teşekkürlerini iletti. Dekan Prof. Dr. Gökçora ise, KKTC’de ankete dayalı değil bilimsel veri toplayabilmenin hayali olduğunu ifade ederek, bu amaçla bilimsel bir çalışma başlattıklarını ve projeyi hazırladıklarını belirtti. Prof. Dr. Gökçora, konuyla ilgili yasal mevzuatları da hazırlamalarının ardından Pazartesi günü eğitimlere başlayacaklarını kaydetti.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Osam, DAÜ olarak toplumsal duyarlılığı her zaman en üst düzeyde tuttuklarını ve bilimsel normlardaki projelere imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle ise, kanserin çağımızın en önemli hastalığı olduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkla ilgili ülkesel bir vizyon oluşturmak için çalıştıklarını vurguladı. Bakan Dr. Gülle, bu projeyle birlikte birçok konuda yaşanan belirsizliklerin ortadan kalkacağına inandığını da ifade ederek, südürülebilir politikalar oluşturabilmek için de verilere ulaşacaklarını kaydetti.