Sağlık Bakanlığı, Dünya Solunum Dernekleri öncülüğünde her yıl Mart ayında, farkındalık yaratmak amacıyla gündeme getirilen Pulmoner Rehabilitasyon Haftası’nın bu yıl, 7-13 Mart tarihleri arasında kutlanacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, pulmoner rehabilitasyonun,  uzun süreli solunum hastalığı olanlar için uygulanan bir program olduğu belirtilerek, bu programın da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde uygulandığı kaydedildi.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası’nda amacın, hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve toplumun farkındalığının artması, hastaların bilgilendirilmesi ve güncel gelişmelerin paylaşılması olduğu ifade edilen Bakanlık açıklamaında, bu tarihlerde tüm dünyada ve KKTC’de bildiriler yayınlanmakta olunduğuna dikkat çekildi.

Pulmoner rehabilitasyonun, uzun süreli solunum hastalığı olanlar için uygulanan bir program olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Süreli akciğer, solunum probleminiz olduğunda, nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmeniz veya normal günlük aktivitelerinizi yapmanız güçleşir. Çok kolay yorulduğunuzu ve sıklılıkla tükendiğinizi hissedersiniz. Pulmoner rehabilitasyon nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi, aynı zamanda daha güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlar”.

Açıklamada Pulmoner rehabilitasyonun amaçları da şöyle sıralandı:
“Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak; Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi; Egzersiz toleransının arttırılması; Sağlık durumunun iyileştirilmesi; Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi; Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi; Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi; Hastane ziyaret ihtiyacının azaltılması; sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması;  Sağ kalımda iyileşme sağlaması“.

Süreğen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan kronik solunum sorunlu tüm olgulara hastalık şiddetinden bağımsız olarak pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak pulmoner rehabilitasyon hastanede, düzenli hastane ziyaretleri ile ayaktan ya da evde her yaştan hastaya;  KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. “

PULMONER REHABİLİTASYONUN İÇERİĞİ NELERDİR?

Pulmoner rehabilitasyonda en önemli ve temel bileşenin egzersiz eğitimi olmakla birlikte, bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenlerin de pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almakta olduğu vurgulanan açıklamada, nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastaların  egzersiz yapabileceği kaydedildi.

Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olduğuna da işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

“Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığını ve direncini arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır. 

Pulmoner rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Özetle; Kronik akciğer hastalığınız nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız pulmoner rehabilitasyon hakkında bilgi almak için lütfen Göğüs Hastalıkları uzmanına danışınız, danıştıktan sonra fizyoterapistinize başvurabilirsiniz.”