Sağlık Bakanlığı, “Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası”  kapsamında kapalı mekanlarda sigara içilmemesi için denetimlerini sürdürüyor.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, sigara kullanımının başta solunum yolları olmak üzere çeşitli hastalıkları beraberinde getirdiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu, bu rakamın 2025 yılında 19 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü vurguladı.

Geçen yıl yapılan kişi ve işyeri denetlemelerinde toplam 65 bin 43 TL para cezası kesildiğini söyleyen Sucuoğlu, 2016 yılının ilk dört ayında yapılan denetlemelerde ise 57 bin 398 TL para cezası kesildiğini kaydetti.

Yazılı açıklamasında, sigaranın zararlarının tahmin edilenden fazla olduğunu ifade eden Sucuoğlu, kapalı mekanda içilen sigaranın, sigara kullanmayan kişilerin sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Toplumda sigara ve tütün ürünlerinin zararları konusunda halkın daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, kapalı alanda sigara içenleri ‘Alo 184’ ihbar hattına bildirmesini istedi.

Gerek kamu gerekse özel işyerlerinde tütün ürünlerinin içilmesinin yasak olduğuna işaret eden Sucuoğlu, kişilerin kapalı alanda sigara içmesinin cezasının asgari ücretin 10’da 1’i olduğunu, işyerleri için ise asgari ücretin yarısı kadar olduğunu söyledi.

Okul öncesi, ilk ve orta dereceli eğitim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarının hem kapalı, hem de açık alanlarında sigara içmenin yasak olduğunu da ifade eden Sucuoğlu, çocukların ve gençlerin sigaranın zararlarından ve olası özendirici görüntülerden korumak için bakanlık olarak çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.