Sağlık Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında “Kanser Kayıt ve Tarama Projesi” kapsamında sürdürülecek işbirliğine yönelik protokol imzalandı.

Bakanlıkta gerçekleşen imza töreninde sırasıyla, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle birer konuşma yaptı.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce, bakanlık olarak 2 yıldır DAÜ ve TC Kanser Dairesi işbirliğinde Kanser Kayıt ve Tarama Projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, projeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

İnce, nasıl bir sistem olursa ülkede daha sağlıklı verilere ulaşabileceklerini ve bilimsel bir kanser profiline sahip olacaklarını araştırdıklarını ifade ederek, pazartesi günü konuyla ilgili ilk grubun ilk eğitimleri almaya başlayacağını söyledi.

DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora, KKTC’de ankete dayalı değil bilimsel veri toplayabilmenin hayali olduğunu kaydederek, bu amaçla bilimsel bir çalışma başlattıklarını ve projeyi hazırladıklarını belirtti.

Gökçora, konuyla ilgili yasal mevzuatları da hazırlamalarının ardından pazartesi günü eğitimlere başlayacaklarını söyledi.

OSAM

DAÜ Rektörü Necdet Osam ise, DAÜ olarak toplumsal duyarlılığı her zaman en üst düzeyde tuttuklarını ve bilimsel normlarda projelere imza atmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Osam, bu projenin hazırlanmasına katkı koyan herkese teşekkür ederek, hayırlı olmasını temenni etti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, kanserin çağın en önemli hastalığı olduğunu vurgulayarak, bu hastalıkla ilgili ülkesel bir vizyon oluşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Ülkede kanserle ilgili bilimsel kayıt ve analiz eksikliği yaşandığını dile getiren Gülle, bu konudaki eksiklikleri giderme adına böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Gülle, bu projeyle birçok konuda yaşanan belirsizliklerin ortadan kalkacağına inandığını belirterek, sürdürülebilir politikalar oluşturabilmek için de verilere ulaşacaklarını vurguladı.

Protokole, Sağlık Bakanı Gülle ve DAÜ Rektörü Osam imza koydu.

1424275549.jpg