Suna Erden

Sağlığın bir girdap içerisinde olduğunu, hekim göçü yaşandığını kaydeden Besim, gerekli tüm yasaların çıkması halinde GSS ile sağlıkta dönüşümün sağlanabileceğini söyledi 

Sağlık Bakanı Salih İzbul, Genel Sağlık Sigortası (GSS), Döner Sermaye ve Performans Sistemi’nin yürürlüğe girmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan İzbul, Genel Sağlık Sigortası üzerindeki çalışmaların tamamlandığını ve Cumhuriyet Meclisi’ne gönderileceğini söyledi. 

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ise sadece Genel Sağlık Sigortası, Döner Sermaye yasalarının değil, Özel Hastaneler Yasası, Kamu Sağlığı Yasası, Hasta Hakları Yasası’nın aynı anda ele alınması ve yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Besim, sağlığın şuanda bir girdap içinde olduğunu, gerek hastanelerden gerek ülkeden hekim göçü yaşandığını, sistemin tıkandığını ifade etti. 

Filiz Besim, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) diğer beş yasa ile birlikte yürürlüğe girmesi halinde sağlıkta tam anlamı ile bir dönüşüm yaşanacağını belirtti. “Sağlık sistemini rayına oturtmayı başarırsak, diğer sektörlere de örnek olur” ifadesini kullanan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, “Şuanda bunu başarmamamızın nedeni, iradesizlik, disiplinsizlik, denetimsizlik, kamudaki laçkalığın en fazla sağlığa yansıması ve iradesizliktir” dedi. 

Besim, popülizmden uzak, hukuk devleti olarak hareket edip, istikrarlı politikalar üretilmesi halinde sağlığın rayına oturtulacağını ifade etti. 

TÜM YASALAR YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ

Besim, GSS’nin yürürlüğe girmesinin yanında kamu hastanelerinin güçlendirilmesi, hekimlerin özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özellikle 2011 yılından sonra işe başlayan hekimlerin maaşlarında düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti. 

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim şunları ifade etti: 

“Sağlık şuanda çok kötü durumda. Adadan ve hastanelerden ciddi anlamda hekim göçü var. Kamu için açılan münhallere kimse başvurmuyor. Maaşlar kötü, işler çok yoğun ve doktorların omuzlarındaki yük çok fazla. Sağlık şuanda kötü durumda eğer GSS’nin yanı sıra diğer yasaları yürürlüğe koyar, kamu hastanelerini güçlendirip, hekimlerin çalışma ve özlük haklarını iyileştirirsek o zaman sağlıkta dönüşümü yakalarız. Ancak sadece GSS ve Döner Sermaye Yasası yürürlüğe girer, Özel Hastaneler Yasası, Kamu Sağlığı Yasası, Hasta Hakları Yasası olmazsa o zaman hiçbir şey başaramayız.” 

DENETİME KATKISI OLACAK 

Filiz Besim, GSS sisteminin denetleme anlamında da önemli bir katkısı olacağını kaydetti. Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, ayrıca GSS ile tam gün sistemine geçilmesinin hedeflendiğini ifade ederek, kamu hastanelerinde tam gün hizmetten yana olduklarını, daha verimli bir sağlık sistemi oluşacağını ancak hekimlerin çalışma koşulları ve maaşları düzenlendikten sonra bunun uygulanması gerektiğini söyledi. 

“HERKES GÖREVE” 

“Sağlık sistemini rayına oturtmayı başarırsak, diğer sektörlere de örnek olur” ifadesini kullanan Besim, “Şuanda bunu başarmamamızın nedeni iradesizlik, disiplinsizlik, denetimsizlik, kamudaki laçkalığın en fazla sağlığa yansıması ve iradesizliktir. Fakat popülizmden uzak, hukuk Devleti olarak hareket edip, istikrarlı politikalar üretirsek ve yasaları uygulayabilirsek başarılı olacağız. Buna inancımız tamdır” dedi. 

Besim, sağlık sistemini rayına oturtacak yasaların biran önce meclise gitmesi ve AD-HOC komite kurularak ele alınması gerektiğini ifade ederek, tüm siyasi partileri, hükümeti ve konuyla ilgili herkesi göreve davet ettiğini dile getirdi.