Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, obezitenin KKTC’de de artış gösteren ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret edilerek, önlenmesinde küçük yaşta eğitim ve denetimlerin önemli olduğu; okul çağında alınan önlemlerin çocuklara tüm yaşamları boyunca yarar sağlayacağı; okul kantinlerinin de çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine önemli etkisi olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Çocuklar arasında abur-cubur besinlerin yaygın olarak tüketilmesi çocukluk çağı obezitesine neden olurken, tüketilen gıdaların kalitesini de düşürmektedir” denildi.

Okul kantinlerinde satışı uygun olmayan gıdaların 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelgeyle okullara duyurulduğu anımsatılan açıklamada, tüm asitli içecekler, enerji içecekleri, tüm boyalı şekerlemeler, yüzde 100 meyve suyu olan meyve suları dışında kalan meyve suları, patates kızartmaları, hamburger, paket cips ve her türlü kızartmaların okul kantinlerinde satışı uygun olmayan besinler olarak belirlendiği; taze meyve sebze, kuru meyve, taze sıkılmış meyve suyu (nar, portakal) süt, ayran gibi ürünlerin tercih edilip teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

DÜZENLİ DENETİMLER BAŞLATILDI

Yeni öğretim yılıyla birlikte, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nden sağlık ekiplerinin, okulların kantinlerinin hijyen koşullarının sağlanması için denetimler başlattığı da belirtilen açıklamada, denetimlerin düzenli aralıklarla devam edeceği ifade edildi.

ANNE BABANIN SORUMLULUĞU

Obezite ile mücadelede anne ve babaya büyük bir sorumluluk düştüğüne işaret edilen açıklamada, kantinlerde satılması yasaklanan gıdaların aileler tarafından da çocuklara verilmemesi gerektiği belirtildi.

Akdeniz beslenme biçiminin sağlıklı beslenmeye örnek olduğu kaydedilen açıklamada, Obezitenin diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, kanser gibi hastalıklara yol açabildiği ifade edildi.

Çocukların fiziksel aktivitelerini artırmada ailelere önemli görevler düştüğü de kaydedilen açıklamada, Sağlık Bakanlığının radyo ve televizyonlarda yayımlanmak üzere kamu spotları da hazırlattığı belirtildi.