Nadire Bahadi

Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi (CÖŞ)ekiplerinin uzun süren takibi sonucu dün sabah saatlerinde 2 ayrı yerde eş zamanlı düzenlenen operasyonda,  741 kilo kaçak et ile 3 çöp poşeti dolusu kuzu ve domuz terbi ele geçirildi. Polis hem kaçak et sevkiyat yapanlara ı hem de Mehmet Çika’ya ait imalathaneye operasyon düzenledi. Belediye ekipleri kaçak et bulunan ve etlerin sağlık koşullarından aykırı  muhafaza edildiği belirlenen Özçika isimli işyerine ait imalathaneyi mühürledi. Güney Kıbrıs’tan donmuş şekilde alınıp yasa dışı yollardan KKTC’ye geçirildiği tespit edilen 741 kilo dana fileti ise belediye ekipleri tarafından imha edildi. Polis düzenlenen operasyon sonucunda Güney Kıbrıs’tan yasal olmayan yollardan KKTC’ye et ithal eden Mehmet Çika, Hüseyin Özgüvenel ve Caner Asilkan’ı tutukladı.

Polisten suçüstü operasyon

Polis Cürümleri Önleme Şubesi  ekipleri ,  bir süredir takipte  olduğu olay ile ilgili dün sabah 09:00 sıralarında harekete geçti. Ekipler hem 2 buçuk mil yolu üzerindeki çöplük yolunda hem de Gülseren bölgesi Kızılay Sokak’ta bulunan Mehmet Çika’ya ait imalathanede operasyon düzenledi. Çöplük yolunda Güney’den kaçak olarak ithal edilen donmuş etlerin çöp poşetleri içerisinde buzluğu olmayan  HN 805 plakalı van araçtan  FD 215 plakalı vana aktarıldığı sırada suçüstü yaptı.

Polis ekipleri, imalathanede de kalıplar halinde çözülmeye bırakılmış dana filet ve buzdolabı içerisinde sağlık koşullarından yoksun muhafaza edilen et, kıyma, terp ve iç organlar tespit etti. Polis araç içerisinde buunan kaçak etlere el koyarak her iki aracı Mağusa Polis Müdürlüğü avlusuna çekti. Suçüstü yakalanan araç sahipleri Hüseyin Özgüvenel ile Mehmet Çika’da tutuklandı.

imalathane-buzlugu-1.jpg

İmalathane mühürlendi

Polisin imalathaneye düzenlediği operasyon sonrasında Mağusa Belediyesi’nde görevli Veteriner Hekim İlke Sabit Soyer imalathanede incelemelerde bulundu. Veteriner Dairesi hekimi Can Özgen’in gözlemciliğinde gerçekleşen incelemelerde imalathanede tespit edilen 228 kilo kaçak et toplatılırken, imalathanede bulunan kıyma ve terplerden ise numuneler alındı. Mehmet Çika’ya ait imalathane belediye ekipleri tarafından mühürlendi. Etlerin tahlilinden sonra imal edilen ürünlerde uyuşma sağlanması halinde imalathanede üretilen şeftali, köfte, pastırma ve samarellanın müsadere edileceği öğrenildi.

img_0591-1024x683.jpg

İnsan sağlığı ile oynanıyordu

Güney’den donmuş şekilde kaçak ithal edile dana filetler buzluksuz araçlarda ülkeye sokulurken, imalathaneye getirilmesi ile buzları çözülerek şeftali, köfte ve pastırma yapılıyor. Domuz terbi ile karıştırılarak sarılan şeftaliler ile kıyma yapılan etlerden üretilen köfteler de yeniden dondurularak marketlere dağıtılıyor. Uzmanlar, donup çözüldükten sonra pek çok işlemden geçirilip yeniden buzdolaplarında donmuş olarak satışa sunulan şeftali ve köftelerle insan sağlığı için ciddi tehlikeler içerdiğini belirtiyor.

El konulan kaçak etler belediyeye ait araca yüklenerek Mağusa çöplüğüne götürüldü. Dozerle kazılan derin çukurlara gömülen kaçak etler  imha edildi.

img_0620-1024x683.jpg