Eniz Orakcıoğlu

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Sağlık Bakanlığı ile Tabipler Birliği arasında yılan hikâyesine dönen Orakcıoğlu skandalı ile ilgili Yeni Bakış gazetesinin sorularını yanıtladı. Sağlık Bakanının geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaları eleştiren Besim,  Salih İzbul’un hem Orakcıoğlu vakası hem de denetimlerle ilgili sözlerini doğru bulmadığını söyledi.

“Mahkeme sonucunu beklemek zorundayız”

Besim, Orakcıoğlu’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı Tabipler Birliğinin tamamladığının altını çizerek, “Bundan sonraki aşamada ise konu ileri boyuttaki Onur Kuruluna gidecektir. Bunun yanında Orakcıoğlu ailesinin avukatı ile de bizim avukatımız bu konu üzerine görüşmektedirler. Bilirkişi raporlarımız Türkiye’den geldi ve ceza davasının açılıp açılmadığını öğrenmek için ise Tabipler Birliği Avukatımız polise bir yazı yazdı. Eğer bu noktada ceza davası açılmışsa biz bu davanın sonuçlanmasını beklemek durumundayız. Eğer ceza davası mahkemede açılmamışsa konuyu bitireceğiz, çünkü bizim soruşturmamız ve bilirkişi raporlarımız tamamlanmıştır. Olay mahkemeye intikal etmişse Tabipler Birliği yasasına göre biz mahkeme sonucunu beklemek zorundayız” dedi.

“Özel hekim ve hastanelerden de Bakan sorumludur”

Sağlık Bakanlığının Fikri Orakcıoğlu olayıyla ilgili Yeni Bakış’a yaptığı açıklama ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Besim, şunları söyledi;

“Sağlık Bakanının bu konu ile ilgili açıklamasını doğru bulmuyorum. Çünkü Sağlık Bakanı tüm ülkenin bakanıdır, kamuda çalışan hekimlerin bakanı değildir. Özel Hastanede olan vakalardan ve özelde çalışan hekimlerden de Sağlık Bakanlığı ve Bakan sorumludur. Sayın Bakan her halde idari yönden soruşturmadan bahsetti, ama idari soruşturmanın da henüz tamamlanmamış olması gerekir, çünkü Sağlık Bakanlığının yaptırımı olan ve kendi denetiminde olan özel hastane, özel hekimler olarak bu konuyu bitirmiş olamaz. Bu doğru bir bakış açısı değildir”

“Biri iki ay içinde vaka sonlandırılır”

Besim, Tabipler Birliği yasalarında verilen cezaların belli olduğunu söyleyerek, “Bizim yasamıza göre suçlu bulunan hekimlere gereken cezalar verilir. Bu vaka dışında da birçok hekime yasaya göre hak ettiği ceza verilmiştir. Bunun yanında bu vakada otopsi sonucu çok da belirleyici değildir ki bizim soruşturmamız tamamlanarak onur kuruluna sevk edilmiştir. Eğer polis ceza davasını açmazsa, onur kurulu en geç birkaç ay içinde suçlu veya suçsuz, ceza alır veya almaz vakayı sonlandırır.

“Denetimlerin yapıldığından şüpheliyim”

Özel ve kamu hastanelerinin denetimleri ile ilgili Sağlık Bakanı'nın Yeni Bakış’a yaptığı açıklamalar da ‘biz denetimleri düzenli olarak yapıyoruz’ şeklindeki açıklamalarına Besim, şu şekilde cevap verdi;

“Bakan denetimleri yapıyoruz diyor. Ama denetim kurulunda Tabipler Birliği de var ve Tabipler Birliği bu denetimlere çağrılmıyorsa eğer o zaman denetimlerin yapıldığından da şüpheliyim. Biz birkaç vakanın olduğu yerlerin denetiminin yapılması için bizzat kendimiz talep ettik ve bakanlıkta bizim talep ettiğimiz denetimleri yaptı ki sadece o vakalarda Tabipler Birliği ile denetime gidildi. Bunun dışında herhangi bir denetime çağrılmadı.

İzbul ne demişti?

Sağlık Bakanı Salih İzbul, olayda adı geçen doktorların suçluluğunu veya suçsuzluğunu belirleyecek Tabipler Birliği olduğunu ifade etmiş, topu Tabipler Birliği’ne atmıştı. zbul, “Bu soruşturmayı yapacak olan Sağlık Bakanlığı değil, Tabipler Birliğidir. Sağlık Bakanlığının görevi idari soruşturma yapmaktır ki, bizim başlattığımız idari soruşturmanın da muhatabı olmadığı için bir sonucu elde edemedik” şeklinde konuşmuştu. 

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi