Suna ERDEN 

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 yıl sonra ele 

alınan ve üzerinde son düzenlemeler yapılan Genel Sağlık Sigortasının (GSS) 1 Ocak 2016 yılı itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklandı. Star Kıbrıs’a konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Genel Sağlık Sigortası’nın bir reform niteliği taşıdığını söyledi. 

GÜLLE, “BU MODELİN DANANIŞMACI BİR RUHU VAR 

Sağlık Bakanı Gülle, GSS modelinin tüm sağlık örgütlerinin, siyasi partilerin savunduğu bir model olduğunu ifade etti. Sigortacılık kavramının amacının herkesin aynı çerçevede bir araya getirilebilmesi ve adaletli bir şekilde dayanışma içeresinde olmasını sağlamak olduğunu kaydeden Bakan Gülle, zengin ya da fakir, genç ya da yaşlı kim olursa olsun dayanışmalı bir ruh içerisinde herkesin priminin birbirini desteklediğini söyledi. Gülle, tüm sağlık örgütleri ve siyasi partilerin yıllarca sağlık alanındaki sorunların çözümü için GSS’nin hayata geçirilmesi konusunda hemfikir olduğunu belirterek, Genel Sağlık Sigortasının en önemli noktasının ise kontrol ve denetim sağlaması olduğunu söyledi. 

SAĞLIKTA FİYAT KONTROL VE DENETİMİ OLACAK 

İnsanların sağlık için büyük ve ciddi harcamalar yaptığını kaydeden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, cebinden harcayarak sağlık sorunlarını çözmeye çalışan hastalar için GSS’nin kurtarıcı bir unsur olacağını vurguladı. Gülle, GSS’nin sağlıkla ilgili fiyatları kontrol ve denetim altına alacağını belirterek, sağlıkta bir standart oluşturulacağını ve kaynakların çok iyi bir şekilde kullanılmasının sağlanacağını ifade etti. Gülle, “Genel sağlık sigortası kontrol ve denetim mekanizması oluşturacaktır. Bir hastalıkla ilgili muayene ücreti, ameliyat ücreti veya işlemlerin ücretleri ile ilgili belli limitler koyulacak” dedi. 

HASTALAR CÜZİ ÜCRETLERLE ÖZEL HASTANELERDE BAKINABİLECEK 

Vatandaşların kamu hastanelerinde ücretsiz bakınmaya devam edeceğini, aynı zamanda da özel hastanelere de gidebileceklerini kaydeden Bakan Gülle, özel hastanelere giden hastaların masraflarının GSS tarafından ödeneceğini ancak sağlık sigortasını aşan bir ücret olması halinde ise bir kısmının hastalar tarafından ödeneceğini ifade etti. Hastalar açısından bir özgürlük ve genişleme olacağını belirten Gülle, hekimler açısından da kamu hastanelerinde çok yeni bir açılım olacağını dile getirdi. 

BAKANLIK MAAŞ VERECEK AMA YÖNETEN OLMAYACAK 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle sözlerini şöyle sürdürdü: “Özerk hastane anlayışı doğacak. Devlet hastaneleri kendi özerk yönetimleri ile yönetilen bir yapıya kavuşacak. Hastalara verdikleri hizmetler karşılığında genel sağlık sigortasından elde ettikleri gelirlerin bir kısmını sağlık çalışanı olanlara bir kısmını ise hastanelerin gereksinimlerine harcayarak öz denetime sahip olmuş olacak. 

Sağlık Bakanlığı yöneten değil, yönlendiren, katkı koyan pozisyonda olacak. Bakanlık maaşları ödemeye devam edecek ve sadece büyük yatırımlar için katkı sağlayacak. GSS’den elde edilen gelirle cihaz alımlarını ve hastanenin diğer giderlerini kendileri karşılayacak. Özerk yapı ile birlikte gerçekleşecek olan en büyük yenilik sağlık çalışanlarının hastaneleri sahibi olduklarını hissetmek olacak. Dolayısı ile bu da kaliteye yansıyacak. Kamu hastanelerinde ciddi kaliteli hizmetler verilebilecek. Aynı zamanda gelirleri de artacak. Çalışanın teşvik edileceği bir yapı olacak .” 

KAMU İLE ÖZEL ARASINDA REKABET OLACAK 

Kamu hastanelerinin en az özel hastaneler kadar güçlü ve iyi hazmet veren bir yapıya kavuşacağını dile getiren Gülle, yeni modelin ciddi anlamda vatandaş yönünden çok büyük bir fayda sağlayacağını, ayrıca kamu ve özel hastaneler arasında rekabet şansı vereceğini; özel hastanelerin de kendilerini geliştirme şansı bulabileceklerini söyledi. 

HERKES SİGORTALI OLMAK ZORUNDA 

Herkesin Genel Sağlık Sigortalı olmasını istediklerini, ülkeye turist olarak girenlerin dahi sigortalı olmasını öngördüklerini kaydeden Bakan Ahmet Gülle, bunun bir zorunluluk olacağını da belirterek, “sağlık artık çok pahalı, eğer sigortasız iseniz kendi cebinizden sorunlarınızı çözmeye çalışıyorsanız çok ciddi paralar ödemek zorunda kalırsınız. Bu anlamda genel sağlık sigortasının öngörüsü ülkeye yaşayanlar ve ülkeye giren herkesin bir şekilde sigortalı olmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu. 

KAMUDA ÇALIŞAN DOKTOR ÖZEL KLİNİKTE HASTA BAKARSA GSS KARŞILAMAYACAK 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin isterlerse mesai bitimi sonrası hastanede hasta bakmaya devam edebileceğini ifade ederek, böylelikle doktorların özel muayene yerine hastanelerde çalışmaya yöneleceklerini düşündüklerini söyledi. Gülle, kamuda çalışan aynı zamanda özel kliniği olan doktorun özel kliniğinde baktığı hastaların ücretinin GSS tarafından karşılanmayacağını açıkladı. Bakan Ahmet Gülle, “Genel sağlık sigortası kamu ve özelde çalışan biri ile anlaşma yapamaz. Ancak biz katı kurallarla değil doğal bir süreç içerisinde sistemin oturacağını düşünüyoruz” dedi. 

DEVLET İLAÇ İHALESİNE GİRMEYECEK 

Gülle, ilaç giderlerinin bütçede yıllık tutarının 40 milyon TL olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüzde 30 oranında ilaçta israf olduğunu, KKTC’de de israf olduğunu belirterek, yeni sistemde devletin ilaç ihalesine çıkmayacağını, hastanelerin kendi gelirleri ile eczanelerden ilaç alacağını belirtti. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, devletin ilaç hizmetini sadece yatılı hastalara sağlayacağını vurguladı. Gülle, sağlık bakanlığının yıllık ilaç giderinin 40 milyon TL olduğunu, GSS ile hayata girecek olan yeni sistemde sadece yatılı hastalara ilaç sağlayacağını ve böylelikle ilaç masraflarının 5 milyon TL’ye düşeceğini vurguladı. 

İLAÇLAR DENETİM ALTINA ALINACAK 

Gülle, ilaç konusunun sağlık sistemindeki kara deliklerden bir tanesi olduğunu, kontrol ve denetimi olmayan bir alan olduğunu, GSS’nin ilaç konusunda da çok ciddi bir açılım getireceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanların ilaçların yüzde 50’sini doğru kullanmıyorlar. Dolayısı ile dünyada akılcı ilaç kullanımı için politikalar geliştiriliyor. Biz de akılcı ilaç kullanımı için 3 yıllık bir süreyi kapsayan etkin bir çalışma başlattık. Eczacılar ve hekimlerimize yönelik eğitimler veriyoruz. Önce antibiyotiklerden başladık. Daha sonra ilacın kontrollü kullanılmasını sağlayacağız. Kişi ister özel ister devlet hastanesinde gitsin ilacı reçeteye yazılacak. 

Her şey kayıt altına alınacak. Hastaya hangi ilaç yazıldığını eczanelerde otomasyon sistemi sayesinde görebilecek. Hasta eczaneye gittiğinde aynı ilacı ikinci kez istediğinde eğer bir aylık ilacı 15 gün sonra isterse eczacı ilacı vermeyecek. Hem ilaç israfı önlenecek hem de reçetesiz ilaç kullanımının önünde geçilecek. Ciddi bir denetim ve kontrol olacak. Biz bu süreçte Hekimlere, eczacılara ve halka yönelik eğitimler ve kamu spotları planlıyoruz. “ 

DÖNÜŞÜM DÖNEMİNDE OLABİLDİĞİNCE YAPICI OLUNMALI 

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yeni sisteme geçiş sürecinde eleştiriler de olabileceğini, eleştirilerin daha iyiyi yapmak için katkı koyan bir unsur da taşıdığını ancak olabildiğince yapıcı olunması gerektiğini dile getirdi. Gülle, “Toplumların en gereksinim duyduğu şey sağlıktır. İnsanlar sağlıkta bir gelişme sağladıkları zaman o toplumlar daha özgüven sahibi olabilirler. Sağlık alanında temel sorunlarını çözmeyen bir toplum daha ileriye gidemez. Dönüşüm döneminde ebetteki eleştiriler olacaktır. Tüm sağlık paydaşlarının bu konuda sorumlu davranması, olabildiğince yapıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sağlıkta yeniden yapılanma sağlayacağız” ifadelerini kullandı. 

YENİ YILLA BİRLİKTE YENİ SİSTEM 

Bakan Ahmet Gülle, Genel Sağlık Sigortasını 1 Ocak 2016 itibari ile hayata geçirmeyi planladıklarını ancak bunun öncesinde diğer sağlık yasaları ile ilgili çalışmalar yapacaklarını, mecliste özel bir komite kurup bu yasaları ele alacaklarını ifade etti.