Özlem Çimendal

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Ekim 2016 anket sonuçları KKTC’nin “sağlık memnuniyet karnesi”nde sınıfta kaldığını açıkça gözler önüne serdi.

500 kişinin ezici çoğunluğu sağlık sisteminden memnun değil

Merkezin ülkenin Ekim 2016 döneminde 500 kişi ile telefon anketi şeklinde yürütülmüş olduğu ve her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmaya ek olarak ülkenin kanayan yarası “Sağlık Dosyası”nın ele alındığı bölümün sonuçlarının da yer aldığı çalışmada KKTC sağlık sisteminin de karnesi gözler önüne seriliyor.   

Sosyal devlet anlayışı yok

Ankette KKTC’de sağlık sistemine karşı toplum genelinde var olan memnuniyetsizlik dikkat çekerken, sosyal devlet anlayışının eksikliği ve ülkenin sağlık alanındaki yetersizliği de dikkat çekiyor. 

Hastalar sisteme etki edebildiklerini düşünüyor

Sağlık reformu adına atılacak adımlara ışık tutması ve karar mekanizmalarının çalışmalarına da katkı sağlaması açısından gerçekleştirilen anket çalışmada katılımcıların %46.85’i sağlık üzerine etki edebildiklerini ortaya koydular.

Ankete katılanların sadece %14.11’i KKTC’de sağlık sisteminden yeterli ilaç temini boyutunda memnun olduğunu belirtirken,  buna karşılık %61.35 oranında bir kesimin ise memnuniyetsizliğini dile getirmesi, memnun olanların kat be katı memnun olmayanların varlığı gerçeğini ortaya koyuyor.

Hastaların ezici çoğunluğu fiziki şartlardan şikayetçi   

Devlet hastanesinin her fırsatta şikayet konusu olan ve yetersizliği gün yüzünde duran fiziki koşulları konusunda ise ortaya çıkan tablo ezici çoğunlukta olumsuz görüş içeriyor. Ankete katılanların sadece %8.64’ü hastanelerin fiziki koşullarından memnun olduğunu dile getirirken, %77.98’lin bir kesim yani, hastaların hemen hemen hepsi memnuniyetsizliğini ortaya koyuyor. 

Hemşirelerin davranışları beğenilmiyor

%21.64’lük bir oran hemşirelerin hastalara davranışları ve uyguladıkları bakım-özen konusunda memnuniyetlerini dile getirirken hemen hemen memnun olanların iki katı olan %48.15’lik oran ise memnunun olmadıklarını ve hemşirelerin yeterli özen-bakımı göstermediklerini düşünüyor. 

Yatılı hastalar memnun değil

Hastanede yatılı kalan hastaların % 49.79 oranında bir kesimi hastanelerin otelcilik hizmetlerini (yatan hasta koşulları) yeterli bulmazken, %17.92’lik bir kesimin ise verdikleri cevaplarla memnun olduklarını açıklamış olduğu görülüyor.

Doktorlara memnuniyet kadar memnunsuzluk da hakim

Genel anlamda ülkedeki doktor karolarında eksiklik olmasına rağmen mevcut doktorlardan memnuniyetlerini dile getirenlerin çoğunlukta olması dikkat çekti.  Hastaların %38.2’si doktorlar konusunda memnun olduklarını ifade ederken, %32.5’lik bir kesim ise memnun olmadıklarını dile getirdi. Ülkedeki hasta veya hasta yakınları ile bire bir yapılan anketin sonuçlarına göre KKTC’de en çok memnun olunan ambulans sistemlerinin olduğu gözlemlenirken, doktorlardan memnuniyet ise ikinci başlık olarak dikkat çekti.

Laboratuvar hizmetleri yarı yarıya

Hastanelerin laboratuvar tetkikleri ile ilgili %33.68 oranında bir kesim memnuniyet olduğunu ifade ederken, %34.09 oranında bir kesimin ise memnun olmadığı da gözlemlendi.

Tıbbi hizmetler de sınıfta kaldı

KKTC’de alınan tıbbi hizmetlerin yetersizliğinin, yeterli olduğunu savunanların 2 katı olması ise bu hizmetlerin yeterli olmadığı gerçeğini de gözler önüne serdi. Hastanelerden alınan genel tıbbi hizmetler konusunda memnuniyet %20.33 oranında olurken, memnuniyetsizlik oranı %45.44 olarak görüldü. 

En memnun olunan hizmet ambulans, o da %50

Anket sonuçlarına göre ambulans hizmetlerinde memnuniyet oranı %46.73 olarak görülürken, en memnun olunan hizmetin bile %50’yi geçmiyor oluşu ise endişe verici olarak karşılanıyor. Bu oran ile ülkedeki sağlık sisteminde en memnun olunan hizmetin ambulans hizmeti olduğu ortaya çıkarken, memnuniyetin de genele yayılmış olmadığı ortaya çıkıyor.

Hastanelerin acil servisleri yetersiz

Yine KKTC’deki acil hizmetler konusunda memnun olanların oranı, olmayanlara göre %33.54’lük bir oranla gerilerde yer alırken, buna karşılık memnuniyetsizlik oranı ise %40.05 olarak görülmektedir.