Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi, Arıcılar Birliği iş birliğinde arı yetiştiricilerine yönelik “Arıcılıkta İlkbahar Bakımı ve Koloni Yönetimi” konulu eğitim çalışması düzenledi.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre etkinliğin açılışında konuşan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, üretimin desteklenmesi vizyonuyla hareket ettiklerini vurgulayarak, üretimde nitelik artışıyla ilgili çaba sarf eden üretici birliklerinin desteklenmesinin görevleri olduğunu söyledi.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı toplantı salonunda yer alan “Arıcılıkta İlkbahar Bakımı ve Koloni Yönetimi” konulu eğitim, Türkiye’den gelen arıcılık konusunda uzman Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından verildi.

“ARICILIK SEKTÖRÜ İLK KEZ DGD KAPSAMINA ALINDI”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, açılış konuşmasında, bakanlık olarak bu yıl uygulamaya konan 2016 yılı tarımsal destek programında, bir eksikliği gidererek arıcılık sektörünü Doğrudan Gelir Desteği kapsamına aldıklarını belirtti.

Üretimin sürekliliğini sağlayıcı çalışmaların önemine değinen Şahali, bunun ürün niteliğinin artırılması ve güncel üretim tekniklerinden yararlanarak rekabet gücü yüksek ürünler yetiştirilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.

Arıcılar Birliği’nin bu çerçevedeki faaliyetlerini takdirle izlediklerini de söyleyen Şahali, tüm üretici birliklerinin, üreticilerini bilinçlendirmeye açık, sektörün rekabet gücünü artıracak biçimde bilimden, ekonomiden, coğrafyanın sağladığı avantajlardan yararlanarak pazardaki payını büyütmesi yönünde çaba harcaması ümidini dile getirdi.

Şahali, dünyada aranan kriterler olan, ürün kalitesi, sağlık kriterlerine uygunluğun ülkede yetiştirilen ürünlerde de aranmasının önemini vurguladı.

1457713986.jpg

“NİTELİKLİ ÜRETİM VE ÜRETİLENLERİN KOOPERATİFLER ARACILIĞIYLA PAZARLANMASI ÖNEMLİ”

Üretimde kümelenmenin sağlayacağı katkılara değinen Bakan Şahali, küçük üretim alanlarından çok, daha nitelikli ve üst düzeyde verim elde etmek bakımından kümelenmenin önemli olduğunu belirtti.

Şahali, bu anlayışla kooperatifleşmeye destek verdiklerini kaydettiği konuşmasında, hem üretim girdilerini aşağıya çekmek, hem de ürünlerin niteliğini ve pazar değerini artırarak satılabilmesini sağlamak açısından kooperatifleşmenin önemli olduğunu söyledi.

Erkut Şahali, “Bu yıl uygulamaya koyduğumuz destek programının bir prototipini oluşturmaktasınız. Çünkü nitelikli üretim, üretici birliğinin yönlendirici etkisiyle üretilen ürünün kooperatif aracılığıyla pazarlanmasının önemine işaret etmek bakımından sizler bizim için bir model oluşturdunuz. Nitekim 2016 yılı destek programımız içerisinde kovan başına açıkladığımız desteğe ek olarak, sizlerin kooperatif aracılığıyla pazarlayacağınız ürüne de ilave bir prim öngördük” şeklinde konuştu.

“GELENEKSEL YÖNTEMLERİ UNUTMADAN, ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ YÖNTEMLERİ DE ES GEÇMEDEN ÜRETİM FAALİYETLERİ SÜRDÜRÜLMELİ”

Birliğin arı yetiştiricilerine yönelik gerçekleştirdiği eğitim çalışmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Şahali, birliğin akademisyenlerden yararlanarak yürüttüğü eğitim faaliyetlerinin son derece gerekli olduğunu kaydetti.

Şahali, konuşmasında geleneksel yöntemleri unutmadan, çağın gerektirdiği yöntemleri de es geçmeden üretim faaliyetlerinin sürdürülmesinin önemine değindi. Arıcılık sektörünün kendi kendine yeten alanlardan biri olduğunun altını çizen Şahali, bunun ötesine geçilerek ihracat kanallarının açılması ümidini dile getirdi.