Arzu Köprülü

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ile ilgili görüşme sürüyor.

UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın ardından söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, anlaşmanın, ekonomik değil siyasi yansımalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak istediğini söyledi.

Bu anlaşmanın 30 eylem ve 92 faaliyet içerdiğini, 17’sinin ilke ve esasları, geri kalanlarının da spesifik tamamlanma tarihleri olduğunu kaydeden Şahali, bugün onaylansa bile birçok yasanın zamanında yerine getirilemeyeceğine işaret etti.

Şahali, program içerisinde yerine getirilemeyecek eylemlere örnekler vererek, mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve “factoring” yasasının geçirilmesi gibi maddelerin, meclisin zaten tatile girmesiyle tamamlanmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Mağusa Limanı’nın, Kıb-Tek’in ve buna benzer bazı eylemlerin zaten muhalefete takılacağını ve öngörülen zamanda tamamlanmasının mümkün olmayacağını söyleyen Şahali, “Bunları bugünden unutsanız ve toplumu germeye niyet etmesiniz daha iyi olur sanırım” dedi.

“Biz bu filmi geçmişte de görmüştük” diyen Şahali, toplumsal kesimlerin hassasiyetini göz önünde bulundurup, Kıbrıs Türk halkının gerçekleriyle uyumlu ek protokolleri gündeme almanın yararlı olacağını söyledi.