Etkinlikte açılış konuşmasını yapan AB Komisyon Başkanı Michela Foresti, etkinliğin amacının veteriner hizmetleri hakkında bilgi vermek ve insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından alınması gereken önlemleri ortay koymak olduğunu söyledi.

“2006’DAN BERİ 10 MİLYON EURO HARCANDI”

Hayvan Sağlığı Tüzüğü’nün epidemik hastalıkların önlenmesi, hayvan refahı, sağlığı ve ekonomik kayıpların önlemesi adına önemli olduğunu dile getiren Foresti, etkinliklerin AB Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde düzenlendiğini ve 2006 yılından beri de bu tür organizasyonlara yaklaşık 10 milyon Euro harcandığını kaydetti.

Foresti, hayvancıların, danışmanlık ve hibe programlarından yararlandıklarını ve AB’ye uyum müktesebat çalışmalarına dahil olduklarını dile getirerek, AB’nin bu önemli kaynakları artırırken AB ile uyumlu işleyiş hedeflendiğini belirtti.

Sektördeki hayvancı ve işletmelerin hızlı bir şekilde rekabet edebilir duruma gelmesi gerektiğine de dikkat çeken Foresti, hayvan hastalıkları, veteriner ilaçlarının uygun kullanımı, tarladan sofraya gelen ürünlerin uygunluğu konusunda bilinçlenmenin önemine de değindi.

Foresti, bu hafta boyunca Kıbrıs Türk toplumunda diyaloğun ve hayvan refahının sağlanması açısından bilgilendirme etkinliklerinin süreceğini kaydetti.

Foresti, ayrıca aralık ayı boyunca çocuk hakları, insan hakları ve lobicilikle ilgili etkinlikler de düzenleneceğini bildirdi.

ŞAHALİ: “KALİTE TOPLUM SAĞLIĞININ TEMİNATI”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, veteriner hizmetlerindeki kalitenin aslında toplum sağlığının bire bir teminatı anlamına geldiğini söyledi.

Şahali, Veteriner Haftası dolayısıyla yapılan etkinliğin önemine dikkat çekerek, topraktan softaya gelene kadar uyulması gereken prosedürler ve temin edilmesi gereken sağlık standartlarının sadece sağlıkla alakalı olmadığını, bu konunun ekonomik sürdürebilirlikle de bire bir bağlantılı olduğunu kaydetti.

“CİDDİ ŞEKİLDE GEÇ KALDIK”

Devlet olarak bu konuda alınması gereken birçok tedbirin olması gerektiğini fakat ciddi şekilde geç kalındığını dile getiren Bakan Şahali, özellikle hellim konusunda sağlanan gelişmeye paralel olarak aceleci bir durumda olduklarını söyleyerek, bu acelenin olumlu pozitif ve uygun sonuçlar vermesine ilişkin bir çabanın bilimsel destekle ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Yapılan işlerin, siyasi ve idari boyutu olduğunu söyleyen Şahali, idari boyutun etkinliğinin sağlanabilmesi için, yasama faaliyetlerinin hızla sonuçlandırılması ve gerekli alt yapının hem geliştirilmesi, hem de günün koşullarına uyarlanması gerektiğini söyledi.

Erkut Şahali, şu an itibarıyla, Hayvan ve İşletmelerin Kaydı Yasası, Hayvan Sağlığı ve Hayvan Refahı Yasalarının yürürlüğe girdiğini ancak uygulanmaları konusunda zafiyetlerin olduğunu dile getirerek, tüzüklerin süratle hazırlanması, uygulama esaslarının yerine getirilmesi ve denetlenmesi konusunda ev ödevlerinin tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Veteriner Hizmetler Yasa Tasarısı’nın halen komite aşamasında ve tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Şahali bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ve 1 Ocak tarihi itibarıyla yasanın tamamlanacağını düşündüğünü belirtti.

Şahali, 2016 yılının toplum, hayvan ve çevre sağlığı bakımından gelişmelerin sağlanacağın bir yıl olacağını kaydetti.

Şahali ayrıca etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Avrupa Komisyonu’ndan Vittorio Cagnolati, Veteriner Dairesi’nden Fatma Işın Mahan, YDÜ’den Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal ve AB Koordinasyon Merkezi’nden de Latife Turganer konuyla