Özge Kizir

CTP Milletvekili Erkut Şahali, çözümden yüzde 51 ümitli olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali, katıldığı televizyon programında yaşanan acıların ardından toplumla gurur duyduğunu kaydetti. Kıbrıslı Türklerin güvenlik kaygısının Güney kesimde yaşanan saldırılarla taze kaldığını belirten Şahali, “1974’ten bu yana 29 yıl boyunca birbiri ile hiç teması olmamış en son teması acı ve gözyaşıyla anlatılan iki toplumun aniden bir gece verilen bir kararla temas içine girmiş olması pek olumsuzluğun yaşanma ihtimalini bünyesinde barındırıyordu. Ama böylesi bir durum söz konusu olmadı. Ağırlıklı olarak Güney Kıbrıs’ta münferit olaylar yaşanmıştır. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bu münferit olayları sonuna kadar sorumlularını tespit edip mahkûm etmek hevesiyle hareket etmemiş olmasını da kınadığımı ifade ederim” şeklinde konuştu.

“Güney Kıbrıs demokratik bir hukuk devleti gibi davranmış olsaydı bizim hissettiğimiz güvenlik kaygısı çok daha az hale gelirdi”

Şahali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney Kıbrıs, demokratik bir hukuk devleti gibi davranmış olsaydı öyle zannediyorum ki şuanda bizim hissettiğimiz güvenlik kaygısı çok daha az hale gelirdi. Yaşı 60 ve üzeri olanlar Kıbrıs’ta karışık bir ortam yaşamını az çok anımsarlar. Gerçi 1960 yılından itibaren göçlerin sık yaşandığı bir durum söz konusu olmuştu. 

“Geçmişteki güzellikleri anımsayanlar azaldı”

Dolayısıyla bunlar düşünüldüğü zaman o ortak ve güzel yaşamın 1974 sonrasında ayrıklığa dönüşmüş olmasının bir statükoya dönüşmesi son derce doğaldır. Fakat 1974 yılından 2017 yılına kadar hala çözümü başaramamış olmanın getirdiği bir sonuç olarak geçmişteki güzellikleri bildiğimiz halde anımsayanlar azaldı. O günleri bildiğimiz halde o günleri sağlayacak koşulları yaratamamış olmamız iki sebepten kaynaklanır: ilki statükomuza burnumuza kadar batmış olmamızdan, ikincisi ise her iki toplumun da kendi haklılığında boğulmuş olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu durumda karşılıklı olarak statükoları besleyen bir durumdur.” 

Çözümden yüzde 51 umutlu olduğunu ifade eden Şahali, “Siyasetin kırılganlığını da hesaba katarsanız o statüko siyasetten siyasette statükodan beslenerek bugüne ulaşıldı. Asıl olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in kendilerinden önceki liderlerin karşılıklı olarak yakalayamadığı uyumu yakaladıklarını bilmeleri ve bunu fırsata dönüştürerek tüm Kıbrıs’ın lehine kullanmalarıdır diye düşünüyorum. Çözümden yüzde 51 umutluyum” dedi.