CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, “Son Yangın ve Düşündürdükleri” ile ilgili söz aldı. Şahali, Güney’deki yangından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bu olayda yaşanan her kayıptan tüm insanların acı duyması gerektiğine işaret etti.

Dünyadaki çölleşme tehditleri varken Güney’de yaşanan yangının bu alanda bir yıkıma gidişi hızlandırdığını ifade eden Şahali, yangının etkilerinin ortadan kaldırılması için hem Güney’in hem Kuzey’in sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Dünyanın neresinde bu tip olaylar olursa olsun tüm insanlığın acı duyması ve bunları düzeltmek için hep birlikte hareket edilmesinin önemine işaret eden Şahali, Güney’de yaşanan yangınla birlikte ortaya çıkan siyasi gelişmeleri de değerlendirdi ve yangının siyasete malzeme edildiğini söyledi.

Şahali, barış kültürünün; diğer toplumun acısından sevinmek değil, acısından acı duymayı gerektirdiğine işaret ederek, Kıbrıs’ta uzun yıllardır süren anlaşmazlığın ve çözümü yakalamak için yapılan görüşmelerin, bu gibi olaylarda yapılacak işbirlikleriyle ivme kazanabileceğine dikkat çekti.

Güney’deki yangında krizden fırsat yaratılabilecek aşamaya gelindiğini, Cumhurbaşkanı’nın da çok uğraş sergilediğini, ancak bu fırsatın hem Kuzey hem de Güney tarafından “ıskalandığını” ifade eden Şahali, yangının söndürülmesi için birlikte koordinasyonun çok büyük önem taşıdığını, ancak burada sorunu çözme odaklı değil, siyasi pozisyondan hareket edildiğini kaydetti.

Ülkede “ateşkesin” hüküm sürdüğünü, uluslararası anlaşmalar ve bugünkü durumun da bunu gösterdiğini, bu sorun da ortada dururken doğaya karşı daha insani bakış açısıyla bakılması gerektiğini anlatan Şahali, Güney’deki devletin uluslararası açıdan yasal ve meşru olduğunu, ancak Kuzey’deki örgütlenmenin uluslararası hukuk dışında olduğunu kaydetti.

Yangın öncesinde devam eden olumlu hava ve görüşmelerin bu durumdan sonra geriye düşmemesi temennisinde bulunan Şahali, bugünkü durumun iki halk açısından da sürdürülebilir olmadığına vurgu yaptı. Şahali, 11 Şubat anlaşmasına işaret ederek hükümete, Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili düşen görevin; 11 Şubat anlaşmasına sahip çıkması ve günlük sıkıntılar üzerinden siyasi istismar yaparak değil, çözüme olan isteklilikten yola çıkarak samimi bir şekilde hareket etmesi olduğunu vurguladı.

Şahali, yangın olayından ders çıkarılarak iki toplumun da yaşamını etkileyebilecek olaylarda daha hassas davranılması gerektiğine işaret ederek, Güney’de yaşanan yangından Kuzey’in de ders çıkarması ve bu sıcak yaz aylarında gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

GÜNDÜZ

Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de yerinden söz alarak, Şahali’ye Türkiye’nin şartlar karşısında yangına nasıl müdahale edebileceğini sordu. Şahali de, yangına İsrail ve Avrupa’dan müdahale edildiğini ancak hepsinin kriz masasına göre hareket ettiğini anlattı.

Gündüz de, yangına müdahale konusunda kuralların net olduğunu, burada sıkıntının Güney’den kaynaklandığını, politika yaptığını söyledi.

YANGINA KARŞI ÖNLEMLER…

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu da, yangından büyük üzüntü duyduklarını, çünkü ormanların herkesin olduğunu kaydetti. Ataoğlu, yangın anında hemen Orman Dairesinin hazırlık yaptığını, Cumhurbaşkanlığı müsteşarı ile görüşüldüğünü, Rumca bilen kişilerin ekibe dahil edildiğini, KKTC olarak “Ormanlar hepimizindir” dediklerini kaydetti.

Ataoğlu, KKTC’de çıkabilecek yangınlara karşı da gerekli önlemleri aldıklarını, yangın riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

Gerekli takviyelerin yapıldığını, ekiplerin güçlendirildiğini, kuru otların temizlenmesi için çalışmalar yapıldığını, elektrik hatlarından çıkabilecek yangınlara karşı elektrik trafolarının altlarının temizlenmesi için çalışmalar yapıldığını anlatan Ataoğlu, yangın çıkacak diye her an hazır olduklarını vurguladı.

2 YANGIN HELİKOPTERİ VE 1 UÇAK HAZIR…1'İ KKTC'YE

Yangın helikopteri konusuna da değinen Ataoğlu, Türkiye’den 3 noktadan KKTC’de çıkabilecek yangınlara hemen müdahale edebilecek 2 helikopter ve 1 uçağın hazır tutulduğunu, ancak bu helikopter veya uçağın KKTC’de de durması için çalışma yapıldığını anlattı.

Ataoğlu, önümüzdeki günlerde bir helikopter veya uçağın KKTC’de konuşlandırılacağını söyledi.