Özge Kizir

Tarım eski Bakanı Şahali, su konusundaki çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediğini belirterek, “bizim işaret ettiğimiz tarih Haziran ayı içerisiydi. Öyle anlaşılıyor ki işaret ettiğimiz tarihte su, bölgelere verilecek” dedi.

Tarım eski Bakanı Erkut Şahali, Toprak Ürünleri Kurumu Müdür Vekili Mehmet Savaş Arkut'un görevinden alınmasının ardından dairede bazı personelin kurban kesip, helva dağıtarak kutlama yapması ile ilgili olayı sert sözlerle eleştirdi. 

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan Tarım eski Bakanı Erkut Şahali, görevden alınma durumunun kutlama vesilesi haline getirilemeyeceğini kaydetti. Şahali, “Özellikle kamu kurumlarında böyle ciddiyetsiz bir tavır asla hoş görülemez. Orada görevden alınan müdürün yerine yeni bir görevlendirme yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı da bildiğim kadarıyla hala makamını korumaktadır. Kurumun kapısı önünde yapılmış olan eylemde onların bilgisi dışında olma ihtimalini göremiyorum” şeklinde konuştu.

“Kendilerinin amiri olan birinin görevden alınmış olmasını bu şekilde kutlamış olmaları o kurumun işleyişi bakımından çok ciddi bir risk”

Ciddi bir yönetsel zafiyet yaşandığını ifade eden Şahali, “Bu konu hakkında bir şey söylememeyi tercih ettim. Mehmet Savaş Arkut, kurumun Mali İşler Şube Amiridir ve yönetsel bir pozisyonu vardır. Kendilerinin amiri olan birinin görevden alınmış olmasını bu şekilde kutlamış olmaları o kurumun işleyişi bakımından çok ciddi bir risk oluşturur” ifadesini kullandı.

“Yöneticilerin siyasi nedenlerle görevden alınıp göreve gelmesi yaşadığımız en ciddi yapısal sorundur”

Yöneticilerin siyasi nedenlerle görevden alınıp göreve gelmesinin yaşanılan en ciddi yapısal sorun olduğuna değinen Şahali, sözlerine şöyle devam etti: “Sözü edilen soruşturma layıkıyla yürütülür ve sonuçlandırılırsa bir kez daha böylesine cüretkâr ve haddini aşan eylem söz konusu olmaz. Müdürlerin atanması konusunda hükümet yetkilileri iradelerini ortaya koydular. Dolayısıyla yaşanan gelişmeleri izleyip göreceğiz. Toprak Ürünleri Kurumu müşavir yaratan bir kurum değildir. Orası bir kurum olduğu için kalıcı hak ve menfaat sağlayan bir atama değildir. Fakat yöneticilerin siyasi nedenlerle görevden alınıp göreve gelmesi yaşadığımız en ciddi yapısal sorundur ki, Kamu Görevlileri Yasası’ndaki değişikliğin en önemli unsurlarından bir tanesi de budur. 

“Hem idari zafiyetler hem de maddi kayıplar yaratan bir durumdur”

Umarım en azından hükümet partileri farklı zamanlarda ve bizim de her zaman taahhüt ettiğimiz gibi Kamu Görevlileri Yasası sonuçlandırılır. Çünkü hali hazırda 10 yıllık bir yolculuğu vardır. Kamu Görevlileri Yasası ile ilgili çalışmalara 2006’da başlanılmıştı. Umarım ki 2016 yani 10. Yılında bu çalışmaları sonuçlandırmak kısmet olur, artık müşavir diye bir kavram gündemimizden kalkar. Çünkü hem idari zafiyetler hem de maddi kayıplar yaratan bir durumdur.”

“Su konusunda herhangi bir aksaklık söz konusu değil”

Asrın projesi olarak nitelendirilen su konusunda yaşanan gelişmelere değinen Şahali, “Görebildiğim kadarıyla Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun bakanlıktaki 1 ay dolmak üzeredir. Bizim yaptığımız çalışmalarda zaten inşaî faaliyetler 16 Mayıs itibariyle tamamlanmış olacaktı. Müteahhit tarafından Türkiye Devlet Su İşleri’ne teslim edilmiş olacaktı.  Görebildiğim kadarıyla herhangi bir aksaklık söz konusu değildir” dedi.

“Hamitköy’deki bağlantı geçişi de dâhil olmak üzere oda Mağusa’ya suyun gelmemesinin sebebi olarak lanse edildi”

Mağusa’ya suyun gelmemesi durumumun farklı bir şekilde lanse edildiğini vurgulayan Şahali söyle konuştu: 

 “Bizim zamanımızda planlanmış olan Hamitköy’deki bağlantı geçişi Mağusa’ya suyun gelmemesinin sebebi olarak lanse edildi. Değildi… O planlanmış bir çalışmaydı ve takvim çerçevesinde günü geldiğinde de yapılmaktadır. ‘Elektrik Kurumu tavır aldı da, çalışmalar yürümedi’ gibi bir bilgi kirliliği salındı. Bu doğru değildir. Yapılan planlanmış bir çalışmaydı. Onun gibi 3-5 noktada ve bizim bıraktığımız noktada bağlantıların yapılmasına ihtiyaç vardı. Görebildiğim kadarıyla çalışmalar planlandığı şekilde ilerliyor. Dolayısıyla bizim işaret ettiğimiz tarih Haziran ayı içerisiydi. Öyle anlaşılıyor ki işaret ettiğimiz tarihte suyun bölgelere dağıtımı başlamış olacak.” 

“Şuanda tarımsal üretimde kullanılan su nitelik bakımından oldukça yetersizdir”

Tarımsal üretim alanında ciddi bir ilerlemenin beklentisi içerisinde olduğunu belirten Şahali, “Şuanda tarımsal üretimde kullanılan su nitelik bakımından oldukça yetersizdir. Niteliği kötüdür ve tuzlanmış sudur. Bununla beraber miktarı da çok azalmıştır. Dolayısıyla Türkiye’den gelen su, tarımsal üretim alanlarının bütününe ulaşmayacak ama en azından ulaştığı noktalarda tarımsal üretimin kalitesi ve miktarında çok ciddi artışa yol açacaktır. Dahası o bölgelerde yeraltı su kaynaklarından kullanım duracağı için hem o bölgelerde hem de diğer bölgelerde yeraltı su miktar ve kalitesinin artışına yardımcı olacak” ifadesini kullandı.

“Çocuklarımızın tabağındaki yemeği yiyoruz”

Şahali, sözlerini şöyle tamamladı: “Umarım ki çalışmalar ciddiyetle devam eder. Bunu sadece tarım değil devletin bütün çalışmaları adına söylüyorum. Çalışmalar umarım ciddiyetle ve popülizmden uzak bir yaklaşımla devam eder. Çünkü geçmişte toplumsal kayıplarımızın tamamına yakını popülist anlayış nedeniyle yaşandı. Artık denizin bittiğini ve çocuklarımızın tabağından yemek yediğimizin farkına varırız. Çünkü kendi tabağımızda zaten yoktu. Biz çocuklarımızın tabağındaki yemeği de bitirdik. O yüzden biran önce gerçekle yüzleşip gerçekçi yönetim anlayışıyla ülkeyi yönetmeye gayret ederiz. Muhalefet olarak denetim vazifemizi sonuna kadar yerine getireceğiz.”