Bütçe görüşülürken söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, ülkede ilgili dallarda yetiştirilmiş personel olmadığını dile getirdi.

Hastalıklarla mücadele için bütçeye konan  1 Milyon TL’nin yeterli olmadığını söyleyen Töre, zararlılarla mücadelenin yeterli olmadığı konusunda şikayetler olduğunu belirtti.

Brusella konusunda durumun ne olduğunun bilinmediğini dile getiren Töre, yerli üretimle ilgili neler yapıldığının da bilinmediğini kaydetti. Yerli üretimin desteklenmesi ve ciddi kararlar üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Töre, nar üretiminde de fazla çaba gösterilmediğini kaydetti.

Tarımsal araştırma enstitüsünün daha fazla geliştirilmesini gerektiğini dile getiren Töre, bu enstitünün küçük bir daire durumuna düştüğünü kaydetti.

Devlet üretme çiftliğinin öncelikli çalışmalar yapması gerektiğini de söyleyen Töre, mezbahalar konusundaki sorunlara da dikkat çekti.

Peynir üretiminde çok ileri giden üretimlerin olduğunu söyleyen Tören, yerli peynir çeşitlerinin çok satılmadığını, ithal peynirlerin fiyatlarında bazen çok düşüşler olduğunu anlattı, bunun nasıl denetlendiğini sordu.

Küçükbaş hayvan yetiştirme konusundaki sorunlara da değinen Töre, küçükbaş hayvancılıkta sütün artmasının hedeflendiğini, ancak bu konuda gerekenlerin yapılmadığını kaydetti.

Su Dairesi’nin mühendisi bile olmadığını, Maden ve Jeoloji Dairesi’nde de eksik eleman olduğunu kaydeden Töre, birçok sorunları olan bu dairelerin Türkiye’den gelen suyu nasıl yöneteceğini sordu.

Dere yataklarının da ıslaha ihtiyacı olduğunu söyleyen Töre, bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Töre, çiftçilerin, narenciyecilerin ve hayvancıların ödenmesini de istedi.

ŞAHALİ

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakan Erkut Şahali, bakanlığın sorumluluk sahasının çok büyük olduğunu ve devletin akciğeri konumunda olduğunu söyledi.

Enerji konusunun kendi bakanlığına bağlı olduğunu, Enerji Dairesi’nin oluşturulma aşamasında olduğunu söyleyen Şahali, enerji çeşitliliğinin sağlanması konusunda da ciddi çalışmalar olduğunu kaydetti.

Su konusunda da sürdürülebilir bir yapının oluşturulması gerektiğini söyleyen Şahali, Türkiye’den gelecek su ile öz kaynakların kamu yararına kullanılmasının zaruri olduğunu ve mevzuatı dikkati alarak uyumlu bir şeklide yapılacağını kaydetti.

Şahali, atık suyun özellikle tarımsal alanda kullanılmasının değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu ve bu konuda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Taş ocaklarıyla ilgili tüzüğün de çok uzun çalışmalar sonucunda hazırlandığını dile getiren Şahali,  mevzuatta bulunan kriterlerin yasalar çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

Tarım konusunda içinde bulunulan durumun sürdürülebilir olmadığını, bunun bütçe büyüklüğüyle de ilgili olduğunu dile getiren Şahali, tarımda 1 Ocak’tan itibaren reform uygulama hedefinde olduklarını belirtti.

Toprak Ürünleri Kurumu ile Süt Kurumuna yönelik eleştirileri de yanıtlayan Bakan, TÜK’ün bilançosuna bakıldığında olumlu bir görüntü olmadığını ancak bilanço içerisine bakıldığı zaman devletin kuruma karşı görevlerini yerine getirmediğinin görüleceğini belirtti. Bakan Şahali, kurumun tarım sektörünün olmazsa olması olduğunu vurguladı.

Bakan, TÜK’ün battığı yönündeki söylemlerin doğru olmadığını söyledi.

Şahali, ilaç denetimlerinin hem tarlada hem de pazarda AB standartlarında yapıldığını da söyledi.

Balıkçılıkla ilgili olarak da barınaklarla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Şahali, barınakların yapımının devam ettiğini söyledi.

Bakanlığının maliyetleriyle ilgili söylenecek çok şey olduğunu ve dile getirilen konulara herkesin dört elle sarılması gerektiğini söyleyen Şahali, tarımın iş kolu olarak değil ülkenin önemli lokomotiflerini de  değerlendirdiklerini, ekonomiye katkısının da küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla onaylandı.

Genel Kurul, yarın 11.00’de toplanacak ve 2016 bütçe yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerini tamamlayacak.