Rana Sarro

 

KOOPERATİF VE İŞTİRAKLERİNDE NELER OLUYOR?

Şahali, Kooperatif Merkez Bankası ve sıkıntı içerisindeki iştiraklerin istihdam için kullanıldığı yönünde ortaya atılan iddialar ile ilgili ise sitemde bulundu. Şahali, bu argümanların CTP’deki iç çatışmalara yönelik kullanıldığını; kurumun siyasete alet edildiğini ifade etti. Doğan Şahali, Kooperatif Merkez Bankası’nda son beş yılda açılan şubeler ve emekliye ayrılacak olanlar nedeniyle personel sayısında eksiklik yaşandığını, 60 personel ihtiyacına karşın 43 istihdam yapılacağını belirtti.

Kooperatif iştiraklerinden olan Şeker Sigorta’nın yılsonu bilançolarında oynama yapıldığı açıklandı. Şeker Sigorta’da farklı işlemler ile de oynanmış olabileceği yönünde ciddi kuşkular olduğu belirtildi.

Detay Gazetesi’ne konuşan Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahali, kurum müfettişlerinin bu konuda inceleme yürüttüğünü açıkladı. Bu eylemin şirkette şef statüsünde bulunan iki personel tarafından gerçekleştirildiğinin de bilgisini verdi. Şahali, “dış murakıbın tespitlerine göre, bu arkadaşlar yetkisizce, hesaplara girdiler ve hesaplarla oynayarak, ilgili mercilere gönderdiğimiz bilançoların çelişmesi sonucunu doğuran değişiklikler yaptılar. Bu çok ciddi bir suçtur” dedi.

“KOOPERATİF MERKEZ BANKASI VE İŞTİRAKLERİNE İSTİHDAMLAR”

Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerine son aylarda hızla istihdam yapıldığı iddiaları konusunda da Detay’a açıklamalarda bulunan Doğan Şahali, sıkıntı içerisindeki iştiraklerin istihdam için kullanıldığı yönünde ortaya atılan iddialar ile ilgili sitemde bulundu. Şahali, bu argümanların CTP’deki iç çatışmalara yönelik kullanıldığını; kurumun siyasete alet edildiğini ifade etti. Doğan Şahali, Kooperatif Merkez Bankası’nda son beş yılda açılan şubeler ve emekliye ayrılacak olanlar nedeniyle personel sayısında eksiklik yaşandığını, 60 personel ihtiyacına karşın 43 istihdam yapılacağını belirtti.

“BİLANÇODA OYNAMA YAPILDI”

Doğan Şahali, Kooperatif Merkez Bankası iştiraklerinden olan Şeker Sigorta’nın yılsonu bilançolarında oynama yapıldığını Detay’a açıkladı. Bu olay üzerine, şef statüsünde bulunan iki kişinin işine son verildiğini belirten Şahali, kurum müfettişlerinin ise bu konuda inceleme yürüttüğünü kaydetti. Doğan Şahali, Şeker Sigorta’da yaşanan olayı Detay'a şöyle açıkladı:

“ÇOK CİDDİ BİR SUÇTUR”

“Bilindiği gibi, işletmeler yılsonunda hesaplarını çıkarıyorlar. Kar ve zarar hesapları belirlenir. Bilançolarımızı hazırlayıp 30 Nisan tarihinden önce Mukayyitliğe, ardından Bakanlar Kurulu’na, ardından da Merkez Bankası’na ve Maliye’ye göndeririz. Bu işlemler her yıl tekrarlanan işlemlerdir. İşletmelerden tüm bilançolar geliyor ve bankanın bünyesinde birleştiriliyor. Sigorta’da olan hadise şudur; Bir işletme kârda görülebilir ama kesin olmayan ve belirsiz olan alacakları varsa, o zaman kârı yüksek göstermek gerçekçi değildir. Dolayısıyla kârdan, bir karşılık ayrılır. Bilindiği gibi, sigortamızda bir soygun olayı gerçekleşti. Banka, sigortasını sigorta şirketine yaptırdı. Sigorta şirketi de bu riski başka şirketlere satar. Sigorta şirketi henüz o parayı almış değildir. Biz de bunu göz önünde bulundurarak, bu yıl ki paydan buna karşılık ayıralım dedik. Suni yani şişirilmiş bir kar göstermenin bir manası yoktur. İşten durdurulan şef statüsünde olan iki personele yeminli murakıp tarafından bu söylendiği zaman, ‘yapmayız’ dediler. Biz de bu işlemin, müdür ve dış murakıp tarafından yapılmasını öngördük. Çünkü 30 Nisan tarihine giden bir süreçti. Bu karar alındı, bu işlem yapıldı. Bilançolarımızı, gerekli yerlere gönderdikten sonra, dış murakıbın tespitlerine göre, bu arkadaşlar yetkisizce, hesaplara girdiler ve hesaplarla oynayarak, yönetimin karar verdiği olayı tersine çevirdiler. Bu personel, yönetim kurulu tarafından yapılan bu işlemde, tekrardan karı yüksek gösterme şekline çevirdiler. Bu nedenle ilgili mercilere gönderdiğimiz bilançolar ile çelişir bir hal aldı. Bu çok ciddi bir suçtur. Bunu yapabilen bir düşünceyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu yapabilen, her şeyi yapabilir demektir. Tabi ki biz bunu bugüne kadar konuşmadık. Çünkü bankacılık ve sigortacılık hassas bir konudur. Hesaplarla oynayan arkadaşlarımızı zorunlu olarak uzaklaştırmak durumundaydık. Bu eylemden sonra oradaki başka işlemler ile de oynanabileceği yönünde bizlerde ciddi kuşkular oluştu. Buna bağlı olarak bir takım bilgiler ve duyumlar alındı. Müfettişlerimiz, o günden sonra buna bağlı incelemelerini devam ettiriyorlar. Bu incelemeden sonra oradaki bulgular neticesinde kamuoyuna daha geniş açıklamalar yapacağız.”

“BİR TEK KİŞİ İSTİHDAM EDİLMEDİ”

Toplam 289 personeli bulunan Kooperatif Merkez Bankası ve iştiraklerine son aylarda hızla istihdam yapıldığı iddiaları üzerine de Doğan Şahali, Kooperatif Merkez Bankası’nda son beş yılda açılan şubeler ve emekliye ayrılacak olanlar nedeniyle personel sayısında eksiklik yaşandığını, 60 personel ihtiyacına karşın 43 istihdam yapılmasının kararlaştırıldığı belirtti.

Şahali, “Münhal devam ediyor. Şuana kadar bankaya bir tek kişi istihdam edilmedi. Daha önce de kamuoyuna bunu açıkladık ama pek duyulmadı herhalde. Sadece, 7 tane geçici insan alındı. Onlar da yönetmeliğimize ve tüzüğümüze göre, 6 ay çalışabilirler. Bankaya istihdam manasında tek bir kişi alınmadı” diye konuştu.

“MÜNHAL SÜRESİ UZATILDI”

Kooperatif Merkez Bankası’ndaki istihdamların durdurulması konusunda ise Şahali, “münhalın durdurulması sorunu, kamuoyunda bunun CTP kurultayı ile ilintili olmasını dile getirenler, bunlarla ilgili yorum yapanlardır. Biz de bununla ilgili tabi ki, bunu bertaraf etmek için, münhal kurultay tarihinden ileriye alındı. 14’ünde yapılacak kurultay sonrasına 16’sına kadar uzattık. Münhala başvuru 8’inde biterdi, 16’sına kadar uzatıldı. Münhala çıktığımız sayı 43 kişidir” diye konuştu.

“İHTİYAÇ 60, MÜNHAL 43”

“Bankacılık sektörü artık çok gelişti. Nitelikli insanlar aranıyor. Partizanlıkla istihdamı düşünmek bile istemiyoruz” diyen Şahali, tüm şubelerden ihtiyaç ile ilgili belgelerin alındığını ve 60 civarında personel ihtiyacının belirlendiğini; buna karşın 43 personel istihdamı için karar alındığını kaydetti.

“34 PERSONEL AZALDI”

Kooperatif Merkez Bankası’nın, 2009 yılından bugüne kadar Karakum, Karaoğlanoğlu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi kampusları içerisinde 3 tane yeni şube açıldığına dikkat çeken Doğan Şahali, 2009 yılında 323 personeli bulunan bankanın; bugün personel sayısının 34 azalarak, 289’a düştüğünü açıkladı. Doğan Şahali, 3-4 yıl içerisinde de 56 tane emekliye ayrılacak personel olduğunu belirtti.

“YENİ BİRİMLER VE BÖLÜMLERDEN KAYNAKLI PERSONEL İHTİYACI”

Doğan Şahali, “bankamız bünyesinde artan iş hacmi; sektörde artan rekabet koşulları; bu rekabet koşullarına göre faaliyetlerin sürdürülmesi; ayrıca daha önce bankalarda bulunmayan ve Merkez Bankası’nın çıkarılan iş sistemler tebliği ve tebliğe bağlı oluşan bölümler ve birimler nedeniyle ihtiyaç oluşmuştur. Ayrıca kredi kartı sistemi için, çağrı servisinde, 7 gün 24 saat on call çalışan bir sistem oluşturuldu” dedi.

“HANGİ ŞUBEYE KAÇ MÜNHAL”

Kooperatif Merkez Bankası’na en son 2008 veya 2009 yılında istihdam yapıldığını belirten Doğan Şahali, şu bilgileri belirtti:

“Lefkoşa Şubesi, 15 kişilik bir ihtiyaç belirlediği; ancak şubeye 6 kişi istihdam edilecek. Mağusa şubesi, 2 personel ihtiyacı belirtti ve 2 kişinin istihdam edilecek. Yine İskele şubesinin personel ihtiyacı 4, ancak 3 kişi alınacak. Güzelyurt şubesine 2 personel ihtiyacı var, 2 kişi alınacak. Girne şubesine ise 5 kişilik personel ihtiyacı varken, 4 istihdam yapılmasına karar verildi. Ayrıca, iç denetime 3-4 kişi gerekiyordu, 3 kişi; pazarlamaya 2, iş kontrole 1 kişi, bilgi işleme 2 kişi, kart merkezi de dahil çağrı sistemine 7 kişi istihdam edilecek.”

“KREDİ KARTI HİZMETLERİNDE ATILIM”

Doğan Şahali, teknolojinin gelişmesiyle halkın kredi kartlarına yöneldiğini; bu nedenle Kooperatif Merkez Bankası’nın da, kredi kartları ile ilgili epeyi atılım içerisinde olduğunu belirtti. Şahali, “insanların karşılaştığı sorunlarla ilgili 24 saat hizmet verilemiyordu ve bunun sıkıntısı çekiliyordu. Bu alanda geliştirilen hizmetlerden kaynaklı personel ihtiyacı da doğdu” dedi.

“BU KONUDA ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI”

Şahali, Kooperatif’teki toplu iş sözleşmesi ve yönetmeliğine bağlı olarak, sosyal sigortadan emekli olanların, kurumda 60 yaşına kadar çalışmaya devam edebildiği, ancak emekli olanların kurumda çalışmaya devam etmesinin değerlendirilmesi gerektiğini, gençlerin işsizlik sorununun hat safhada olduğu ülkemizde bu konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi.

Doğan Şahali, “maalesef bu konuda elimiz kolumuz şuanda bağlıdır” diyerek, bunun genç, dinamik, bilgisi dünya koşullarına göre gelişen insanların kooperatife istihdamının önünün kısılmasına bir etken olduğunu anlattı.

“10 KİŞİ EMEKLİ OLDU, 5 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ”

Kooperatif Merkez Bankası iştiraklerine yapılan istihdamlar konusundaysa Doğan Şahali, önemli açıklamalarda bulundu. İştiraklerinden biri olan ve 109 personele sahip Binboğa Yem Fabrikası’na 5 istihdam yapıldığını belirten Şahali, “2010 yılından 2015 yılında kadar 10 kişi emekli oldu. Ama biz Binboğa’ya 5 kişi istihdam ettik. Bunların geçici olan sadece 2 kişidir. Diğerleri toplu sözleşme kapsamına alınanlardır.

“52 KİŞİLİK KADRO 45’E İNMİŞTİ”

Yine Kooperatif iştiraklerinden olan Zirai Levazım’a da, 2014 yılında 3 kişinin; 2015 yılında da 1’i makine mühendisi, biri ziraat mühendisi; diğeri de makine teknisyeni olmak üzere 3 kişinin istihdam edildiğini belirten Doğan Şahali, “sürekli araçların bozulmasından ve yetiştirememekten sürekli şikayetler gelirdi. Çünkü 52 kişilik kadro, 45’e inmişti” dedi.

“SİGORTA’YA 1 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ”

Ayrıca iştiraklerden bir diğeri olan Şeker Sigorta’ya ise, 3 kişinin istihdam edildiği iddialarının da olduğunu belirten Şahali, “sadece bir kişi istihdam edildi. O da, geçtiğimiz Salı günü göreve başladı.

“KURUM CTP’DEKİ İÇ ÇATIŞMALARIN KURBANI”

CTP’deki iç çatışmalara yönelik bu argümanların kullanıldığı ve bir pozisyon elde edilmeye çalışıldığını kaydeden Şahali, “inşallah sağ duyu galip gelir ve olaylar gerçekçi bir şekilde ele alınır. Bu süreçte, CTP üzerinden doğru yapılan işlerin yanlış mecralara çekildiği görülüyor. Bu gücü elinde bulunduranlar olayın nedenlerini araştırmadan bir linç operasyonuna girişiyor. Gerek banka, gerekse sigorta kurumlarımız hassas kurumlardır. İkide bir demeç vermek, her yazılana cevap vermek mümkün değildir. Ama bu linç operasyonunu da kabullenmek doğru değildir” dedi.

“BUNLARA KARŞILIK MAAŞIM AYLIK 20 TL”

Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun ve Başkanı’nın maaşının da sorulduğu Doğan Şahali, “bu verdiğimiz hizmetlere karşılık, aylık 20 TL, vergiler düştükten sonra 17 TL maaşım var. 20 Bin değil, 20 TL. 5 tane de yönetim kurulu üyeleri de ayda sadece 16 TL alırlar” diye konuştu.