Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali bugün Güzelyurt bölgesini ziyaret ederek, çarşı esnafı, açık pazar, narenciye üretici birlikleri ve bazı tesisleri gezerek bir dizi temaslarda bulundu. Bakan Şahali, narenciye üreticileriyle, narenciye sektörü konusunda çalışma toplantısı gerçekleştirmek için Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği ve Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birlikleri’ne ayrı ayrı gerçekleştirdiği ziyaretlerde, narenciyenin Güzelyurt’un simgesi olduğunu kaydederek, hedeflerinin sektörün önünü açarak, yeni ve sürdürülebilir bir yapıda hayatta kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.

ŞAHALİ: DOĞRU BİR POLİTİKA VE İSABETLİ BİR DESTEK PROGRAMIYLA SEKTÖRDE İYİ BİR YOL ALMAK MÜMKÜN

Narenciye üretici birliklerinde narenciye konusunu masaya yatırmak üzere çalışma toplantıları gerçekleştiren Bakan Şahali, ilk olarak Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği ve ardından Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği’nde üreticilerle bir araya gelip sorunları dinledi. Bakan Şahali, çalışma toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, narenciye sektörünün sürdürülebilir biçimde ülke ve aile ekonomisine katkı yapabilecek pozisyonunu korumanın öncelikli görevleri olduğuna vurgu yaptı. Şahali, yaşanan sorunların farkında olduklarını ve bunları aşmak için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti. Şahali, Narenciyede üretim alanları ve rekoltenin artırılması için mevcut uygulamaların gözden geçirilmesi gerekliliğine dikkati çekerek, doğru bir politika ve isabetli bir destek programıyla sektörde iyi bir yol almanın mümkün olabileceğini kaydetti. 

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ SORUNLARI DİLE GETİRDİ
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Ali Alioğlu ve Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın da sektördeki girdi maliyetleri, pazarlama, Doğrudan Gelir Desteği, tür değişimi ve Cypfruvex’le ilgili sorunlar hakkında bilgi verdiler.

ZACKAF VE ALNAR TESİSLERİNE ZİYARET

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, narenciye birliklerini ziyaretinin ardından, Bostancı’da uzun bir aranın ardından faaliyete geçecek ZACKAF tesisini ziyaret ederek, hazırlıkları yerinde inceledi. Bakan Şahali, daha sonra bir kooperatif olarak nar ihracatı ve nar suyu imalatı yapan ALNAR tesisine giderek, buradaki yetkililerle görüştü, üretim faaliyetlerini inceledi.