Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili, eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Toprak Ürünleri Kurumu’nda (TÜK) usulsüzlük ya da kötü yönetim sonucu oluştuğu iddia edilen zararlarla ilgili idari ve adli soruşturmanın önünün açılması çağrısında bulundu.

Şahali, “22 milyon TL zarar bulgusu var ise Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu, nedenleri ve sorumlularını derhal açıklamalı ve konuyu yargıya intikal ettirmelidir. Ama ondan önce, bu denetimin hangi zaman aralığını içerdiğini de açıklamalıdır” dedi.

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali yazılı açıklamasında, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, her fırsatta, “Toprak Ürünleri Kurumu’nun zarara uğratıldığı ve batırıldığı iddiasında” bulunduğuna işaret ederek, kurum hakkındaki geriye dönük iddiaları samimi bulmadığını ifade etti.

“SİYASİ AVANTAJ HESABI YAPIYOR”

Erkut Şahali, şu görüşlerini dile getirdi:
“Niyeti gerçekten kurumun menfaatleri olsaydı, son üç aydır çelişkili rakamlarla dile getirdiği usulsüzlük ya da kötü yönetim sonucu oluştuğunu ima ettiği zararlara ilgili idari ve adli soruşturmanın önünü açardı. Sürekli geçmişi eleştiren ancak iddiaları hakkında hiçbir ileri adım atmayan Çavuşoğlu kurum çıkarlarını değil, siyasi avantaj hesabı yapıyor.”

Şahali, bakanın TÜK ile ilgili dün “Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun tespitlerine göre kurumun 22 Milyon TL’lik görev zararı bulunduğunu, buna ilaveten 5 milyon olan personel katkı payının 1 buçuğa düşürülerek kurumun, 4 milyonluk ilave bir zarara sokularak, toplamda 26 milyon TL gibi telafi edilmesi zor bir miktarda zarara uğratıldığı” yönünde açıklama yaptığını savundu.

“KURUMDA MALİYE TEFTİŞ VE İNCELEME KURULU DENETİMDE”

Erkut Şahali, şu şekilde devam etti:
“Toprak Ürünleri Kurumu’nda şu anda Başbakanlık Denetleme Kurulu değil, Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu denetimdedir. Denetimleri halen devam etmektedir. Eğer Başbakanlık Denetleme Kurulu da devredeyse, bu yeni bir durumdur.

22 milyon TL zarar bulgusu var ise, Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu, nedenleri ve sorumlularını derhal açıklamalı ve konuyu yargıya intikal ettirmelidir. Ama ondan önce, bu denetimin hangi zaman aralığını içerdiğini de açıklamalıdır.”

“2009-2013 DÖNEMİ DENETİM KAPSAMINDA YER ALDI MI ?”

Erkut Şahali, “Bu denetim ve inceleme 2009 - 2016 dönemini mi içermektedir? Sayın Çavuşoğlu’nun atadığı müdür ve yönetim kurulu tarafından kurum genel müdürlüğü arşivinden çıkarılarak bir başka yere uzaklaştırılan ve partisinin tek başına iktidar olduğu dönem olan 2009-2013 dönemi hesaplarıyla evrakı da bu inceleme ve denetim kapsamında yer aldı mı?” sorularını yöneltti.

Şahali, söz konusu döneme ilişkin bazı bilgileri de paylaşarak, 2008 yılında Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi’nden ithal edilerek, sözleşmeli olarak hayvan besleyicilerine satılan ve Mayıs 2009’dan sonra hayvan besleyicilerinden bedeli tahsil edilmeye başlanan 30 bin ton arpa ve 2 bin 500 ton mısırın parası ile Türkiye Toprak Mahsülleri borcunun kapatılmadığını savundu.

“TTMO’YA 10 MİLYON 700 BİN DOLARLIK BORÇ VAR”

Türkiye Toprak Mahsülleri Ofisi’ne halen 10 milyon 700 bin Amerikan Doları borç bulunduğunu, bu borca gelen kur farkının 15 milyon TL civarında olduğunu ifade eden Şahali, “Satılan arpa ve mısırın parası ne oldu?” diye sordu.

Kurumun yeni hükümetin yönetimine devredildiği Nisan 2016 ayı sonundaki açığın takriben 17 milyon TL olduğunu savunan Şahali, “2016 Mali Yılı Toprak Ürünleri Kurumu Personel Katkısı 5 milyon TL değil, 7 milyon 600 bin TL’dir. Bütçe katkısı 1 milyon 500 bin TL’dir. Devletten Kuruma yapılan katkıların toplamında 4 milyon TL’lik bir düşüş olmamıştır” dedi.

TÜK YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

2008-2016 yılları arasındaki bütçe ve personel katkısı rakamlarını da veren Şahali, kurum yönetimine şu eleştirilerde bulundu:

“Bugün Toprak Ürünleri Kurumu ehil olmayan kişilerce ve kadro görevlerinin tanımladığı sorumlulukların çok üzerinde sorumluluklar verilerek yönetilmektedir. Bu hem kurumu risk altında tutmakta, hem de bünyesindeki nitelikli personeli atıl bırakarak, kaynak israfına yol açmaktadır.

Kurumda meydana gelen görev değişimi sırasında etik dışı ve kamu göreviyle bağdaşmayan davranışlar sergileyenler ödüllendirilirken, kurum menfaatlerini gözeten personelin önemli bir kısmı yok sayılmaktadır.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun mali durumunun düzeltilerek, üreticinin yanında ve piyasada fiyat istikrarını sağlayabilecek bir müdahale kurumuna dönüştürülmesi hem bizlerin UBP ile koalisyon ortağı olduğumuz dönemde, hem de bugünkü hükümetin gündeminde yer almaktadır.

Görevde olduğumuz dönemde bu süreci tamamlama şansına sahip olamadık ama bugün bu sürecin ilerletilmesiyle ilgili bütün gayretlere destek olmaya hazırız. Ancak, kurumun itibarını zedeleyecek, ya da ortadan kaldırılmasına yol açacak her türden girişimin de karşısında olacağımızın net olarak bilinmesi gerekmektedir.”

“İDDİALAR DEVLET CİDDİYETİYLE ARAŞTIRILMALI”

Erkut Şahali, dile getirilen iddiaların devlet ciddiyetiyle araştırılması ve Sayıştay tarafından derhal sonuçlandırılmasının esas olması gerektiğine işaret etti.

Şahali, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na, “konuyu kamu yararını gözeterek son bir kez daha değerlendirmeye ve doğru bilgilerle kamuoyunu aydınlatma” çağrısı yaptı.

Erkut Şahali, “yolsuzluk, usulsüzlük ya da kötü yönetim” iddialarının ete kemiğe bürünmediği sürece, “samimiyetten uzak populist iddialar olmaktan öteye gidemeyeceğini” ve sadece kurumlara zarar verdiğine kaydetti.