Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, Gönyeli Belediyesi'nin Türkiye'den gelen suya yönelik bir  talebi olmadığını belirterek, böyle bir yaklaşım göremediklerini söyledi. Deveci, Bakanlık olarak Gönyeli Belediyesi ile suyu alıp almayacakları konusunda bir görüşme  yapmadıklarını ifade ederek, belediyelere olan mesafelerinin her belediyeye eşit seviyede olduğunu  söyledi. Deveci, isteklerinin Gönyeli Belediyesi'nin de diğer belediyeler gibi suyu alması olduğunu belirterek, vatandaşlardan bu konuda tepki aldıklarını kaydetti. Deveci, Gönyeli halkının suyu yetersiz olduğu konusunda şikayetleri olduğunu belirterek, kaliteli su istedikleri yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Deveci, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ile su konusunda  bire bir görüşmediklerini belirterek, "kararlarını bekliyoruz" dedi.

Deveci: "Çok yüksek fiyatı doğru bulmuyoruz"

Deveci, yasal mevzuatın belediyelere suyu fiyatlandırma yetkisi verdiğini belirterek, belediyelerin  vatandaşına suyu en uygun fiyata vereceğini düşündüğünü kaydetti. Deveci, bazı belediyelerin yüksek fiyat belirlediğini ifade ederek, şunları söyledi, "3.5-4 liraya su fiyatı belirleyen belediyeler var. Özel koşulları olan belediyeler biraz bu fiyatın üzerinde belirleme yapabilir. Ancak çok yüksek fiyatlarla bu suyun vatandaşa ulaşmasını biz Bakanlık olarak çok doğru bulmuyoruz"

"Ülke genelinde bir sıkıntı yok"

Deveci, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin kademeli bir fiyat açıklayacağı yönünde karar belirttiğini söyleyerek, bugün en yüksek su fiyatının Lefkoşa'da olduğunu belirtti. Deveci, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin belirlenen su fiyatını daha makul seviyeye  getireceğine inandığını kaydetti.

Deveci, su konusunda ülke genelinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, sadece Lefkoşa bölgesinde bazı hatların eski olmasından kaynaklı ve uzun yıllar tam kapasiteli su taşımadıklarından dolayı ufak tefek sorunlar yaşanmakta olduğunu söyledi. Deveci, Lefkoşa Belediyesi'nin sorunlu olan boruların tamirini yapmakta olduğunu ve sistemin devam ettiğini belirtti. Deveci, "Her geçen gün çok daha iyiye gidiyoruz" dedi.

"İhale Türkiye'de açılacak, çalışmalar sürüyor"

Deveci, Bakanlık olarak bütün bölgelere Türkiye'den gelen  suyun ulaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, bu başarıldıktan sonra suyun tarımsal olarak kullanılması aşamasına geçileceğini belirtti. Suyun tarımsal alanlarda kullanılması için söz konusu ihalenin Türkiye'de açılacağını belirten Deveci, meserya bölgesine taşınacak sulama ikinci su projesiyle de ilgili çalışmaların olduğunu söyledi. Deveci, "Su ile ilgili çalışmaların uzun bir süre devam edeceği kesin. Çünkü belediyelerin kendi şebekeleri ve altyapıları  ile ilgili çalışmalar da var. Bütün ülkenin su düzeni ve altyapısının iyileştirilmesi kapsamında çalışmalar var ve bu uzun soluklu bir projedir"diye konuştu.

Deveci, suyun tarımsal alanlarda kullanılmasına yönelik projenin tamamlandığını ve ihale şartlarının hazırlanmakta olduğuna dikkat çekerek, ihale süresi ne kadar sürecek diye bir tarih verilemeyeceğini söyledi. Deveci, "Amaç, bu suyun gerek vatandaşın kullanımına  gerekse tarım alanında kullanımına verilmesidir"dedi.

Şahali, "Gönyeli belediyesi değerlendiriyor"

CTP Milletvekili, Eski Bakan Erkut Şahali ise, Türkiye'den gelen suya talep belirtmenin belediye meclislerinin görevi olduğunu belirterek, Gönyeli'nin bu suyu henüz almamasının Gönyeli Belediye meclisinin yetkisinde olduğunu söyledi. Şahali, Gönyeli belediyesinin durumu değerlendireceğine vurgu yaparak, bir yaklaşım sergileyeceklerini söyledi. Şahali, "Gönyeli Belediyesi artılarını ve eksilerini belirleyecektir. Ona göre bir karara varacaktır" dedi.

Şahali, Gönyeli belediyesinin gelen suyu talep edip etmeyeceklerini değerlendirmekte olduğu bilgisini aldıklarını belirtti.

"Yerel su kaynaklarımız kırmızı alarm düzeyini aştı"

Şahali, ülkedeki yerel su kaynaklarının hem kalite hem de miktar bakımından kırmızı alarm düzeyini aştığını  söyledi. Şahali, "Eminim ki yurttşın konforu ve menfaatleri bakımından tüm belediyeler üzerine düşen görevi yerine getirecektir"diye konuştu.

"Farklı fiyatların çıkması doğal"

Şahali, suyun belediyelere depo fiyatının 2,30 olarak açıklandığını, bunun üzerinde çıkan fiyatın belediyelerin işletme giderlerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini söyledi. Şahali, her belediyenin farklı fiyat açıklamasının son derece doğal olduğunu belirterek, gerek şebekesinin durumu, gerekse kayıp kaçak oranları ve gerekse de personel yapısının bu durumda önemli faktör olduğunu kaydetti.

"Belediyelerin mali kombisyonları iyi değil"

Şahali, şöyle devam etti, "Bir belediyenin 2,30 liraya aldığı suyu 4 liraya satması mümkün iken başka  belediye bu fiyata satamayabilir, bu doğaldır. O nedenle ben hükümet yetkililerinin su fiyatı üzerinden belediyelere yönelik yaptığı değerlendirmeleri gerçekçi bulmuyorum. Çünkü belediyeler kendi işletme giderlerini mali kombisyonlarını korumak için çıkartmak zorundadırlar. Bizim yaptığımız tüm uyarılar da buna işaret eder. Bu fiyatlandırma gerçekçi olursa ve makul düzeyi zorlarsa tüm belediyelerin dar boğaza düşmesi gündeme gelir. Zaten belediyelerin önemli bir kısmının mali kombisyonları iyi değildir. O nedenle suyu yurttaşın alabileceği bir bedelle fiyatlandırılması esas olmalıdır"

"Hükümet kayıtsız bir duruş sergiledi"

Şahali, suyun başlangıç fiyatının çok büyük önem arz ettiğini belirterek, 2.30 lira belirlenen depo ücretinin bileşenlerinin açıklanmasında fayda olduğunu, ancak hükümetin bu konuda kayıtsız bir duruş sergilediğini söyledi. Şahali, belediyelere depo fiyatının 2.30 lira verilmesinin yüksek bir bedel olduğunu ifade ederek, suyun sade  fiyatının bilinmediğini kaydetti.

"Bakanlık duyarsız ve sağır bir duruş sergiliyor"

Şahali, "2.30 liranın içinde belediyelerin deposuna kadar gelen  işletme maliyeti nedir? Bunlar açıklanmalıdır. En azından yapılacak olan değerlendirmelerin daha iyi olmasını sağlayacaktır. İlgili bakanlığın duyarsız ve sağır bir duruşu vardır. İlgili bakanlık 2.30 lira dedi, başka da birşey demedi. Bu nedenle her belediyenin kendisine göre fiyat belirlemesi normaldir, yurttaşlarda bunu normal karşılamalıdır"