Şahali, süt ürünlerinin pazardaki payına bakıldığında üretimin ve yerli üretimin desteklendiğini, mevcut uygulamanın da destek kaynaklı olduğunu, ancak sorunun destekleyenin nasıl destekleneceğinin olduğunu kaydetti.

Reklamın önemli olduğunu, üretimin, süt ürününün, imalatçının her şeyin sorumluluğunun devlet üzerinde olduğunu ifade eden Şahali, tek başına ithalat veya üretimin suçlanmasının bir şeyi ifade etmediğini, ithalatın payının yani yeniden paketlenen ürünün 2010-2014 yılları arasında 1900 ton, 2015’te ise 6 bin ton olduğunu kaydetti.

Yerel ürünlerle ithal edilen ürünler arasındaki kıyasın rakamlarla yapılmasının gerekliliğine işaret eden Şahali, devletin de yaşadığı sıkıntılar olduğunu, KKTC’nin ihracat kapasitesinin ortada olduğunu ifade ederek, “vahşi kapitalizimin” sadece ülke içerisinde değil, Türkiye’de de bunun böyle olduğunu anlattı.

Şahali, karşılıklı konuşarak bu sıkıntıların giderilebileceğini, hayvancıların batırılmaya yönelik uygulamalar olmadığını, devletin desteğinden bir milim sapmadığını, geriye düşmediğini vurguladı.

Milletvekillerinin yorum ve değerlendirmelerini bir bir değerlendiren Şahali, tarım sektörü için sıkıntıların olduğunu, TÜK’ün bu kapsamda sıkıntıların aşılması için çalıştığını, yarın kendisinin de katılımıyla bir toplantı yapacaklarını kaydetti.

Hayvan hastalıklarının giderilmesi, yerli üretimin desteklenmesi, ülke tarım sektöründeki sıkıntıların aşılması için sürekli çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahali, kooperatifleşmenin de önemine işaret etti, etkin bir şekilde süt ve süt ürünlerinin değerlendirilmesi, rekabet gücünün artırılması açısından önem taşıdığını söyledi.

Şahali, Gıda ürünleri güvenliğinin sağlanması ve hayvan hastalıkları ile ilgili de yürütülen çalışmalar olduğunu, Veteriner Dairesinin yarından itibaren klinik hizmetlerini durdurup, veterinerlerin hem denetim hem de eğitim ve yönlendirme hizmeti vereceğini kaydetti.

Reform çalışmaları kapsamında bunun hayata geçirileceğini anlatan Şahali, bu uygulamanın Gıda Referans Laboratuvarının da kullanılmasını sağlayacağını belirtti.

“SÜTEK’İN KABİLİYETİNİN ARTIRILMASI ÖNEMLİ… ÜRETİCİ VE İMALATÇILARIN KORUNMASI İÇİN DESTEKLENMELİ”

Şahali, ülkede üretilen her damla sütten sorumlu olan Sütek’in kabiliyetinin artırılmasının önemine de işaret ederek, kurumun üreticilerin ve imalatçıların korunması için desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Erkut Şahali, Sütek’in çalışmaları hakkında da bilgi vererek, üretilen her damla sütün Sütek aracılığıyla imalatçıya ulaştırıldığını söyledi, bütçeye destek veren herkese teşekkür etti.

DPUG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de yeniden söz alarak, bakanı hayretlerle dinlediklerini ifade etti. Kurumun gelirinin ve giderinin yüzde 95’inin bütçe dışı olduğunu iddia eden Dinçyürek, gelir ve giderin bütçe içine alınması gerektiğini, bu hesabın denetime açılmamasının nedenini sordu.