Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt Endüstri Kurumu’nun (SÜTEK) ülke genelinde üretilen sütün büyük bir bölümünü dün itibarıyla toplamadığı gerekçesiyle Kurum önünde litrelerce süt dökerek eylem yaptı. Eylem, Süt Kurumundan sütü satın alan imalatçıları temsilen Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yetkililerinin bugün sorunu çözmek amacıyla Sanayi Odası’nda bir araya gelmeye karar vermesi üzerine sonlandırıldı.

İmalatçıların süt ürünlerinin pazarlanamamasını gerekçe göstererek, Kurum’dan aldığı süt miktarında azaltmaya gitmesi ve Nisan-Mayıs aylarının mevsimsel olarak süt rekoltesinin yüksek olması nedeniyle, SÜTEK, üretilen sütün tümünü depolayamaz duruma düşmüştü.

NAİMOĞULLARI

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, eylem yerinde TAK muhabirine yaptığı açıklamada, dün itibarıyla 470 bin litre olan süt rekoltesinin 300 bin litresinin SÜTEK tarafından toplanmadığını, bunun da süt fazlasının bedelinin hayvancıya ödetilmesi için yapıldığını savundu. SÜTEK’te imalatçının istediği kadar süt alması üzerine kurulan bir sistemin bulunduğunu kaydeden Naimoğulları, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin litre başı süt fiyatının 1.30 TL’den 1.10 TL’ye geriletilmesi önerisinde bulunduğunu, ancak bu fiyatın üreticilerin zararına olduğunu savundu. SÜTEK’in oluşan süt fazlasını depolayacak imkanının bulunmadığını kaydeden Naimoğulları, sütün 4 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ancak süt fazlasının depolanması için imkan bulunmadığından, bazı üreticilerin sütlerini döktüğünü, bazılarının ellerindeki sütün bozulduğunu veya bozulma ile yüz yüze olduğunu söyledi.

Naimoğulları ayrıca süt üreticilerinin ödemelerinin de üç dönem geride olduğunu ancak esas dertlerinin üretilen sütün pazarlanmaması olduğu dile getirdi.

ŞAHALİ

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, sorunun çözülmesi için herkesin fedakarlık yapmasına ihtiyaç duyulduğunu, bu fedakarlığın süt rekoltesinin yüksek olduğu iki aylık dönem için süt fiyatlarının geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Talebin, süt fiyatının aşağıya çekilmesi ve farkının devlet tarafından karşılanması olduğunu söyleyen Şahali, “Bu, dün yapılan hataların devamı anlamına gelir. Bakanlığın tarımsal destek bütçesinde 70 milyon TL bir açık vardır, bu açığın büyültülmesi anlamı dışında bir anlamı yoktur” dedi.

Mevsimsel olarak süt rekoltesinde artış yaşanmasının yanında bu dönemde Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı sorundan dolayı pazarlamada da bir takım sıkıntılar yaşandığını dolayısıyla sorunun geçici olduğuna inandığını kaydeden Şahali, “Geçici bu sorunun aşılması için herkesin biraz fedakarlık yapması lazım. Bu fedakarlık nedir? Sütün fiyatının geçici bir süreliğine aşağıya çekilmesidir” dedi.

Şahali, SÜTEK’in görevinin kalite kontrol mekanizmasına tabii olmak kaydıyla, üreticiden imalatçıya sütün satın alınabilir bir fiyatta sevk edilmesine aracılık yapmak olduğunu söyledi. İthal süt ürünlerine fon uygulaması yönündeki Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin önerisini de değerlendiren Şahali, böyle bir uygulamaya TC siyasi otoritelerinin tolerans gösterebileceğini ancak ekonominin buna kayıtsız durmayacağını, Türkiye’deki imalatçıların da KKTC ürünlerine benzer uygulama talep edeceğini kaydetti.

Şahali, “Bizim ithalata karşı alacağımız tedbir Türkiye pazarı açısından ihracat imkanlarını da geriletecek” dedi.

Türkiye dışında üçüncü ülkelerden ithal edilen ürünler üzerinde bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Şahali, 2015 yılında ithal edilen süt ürün miktarının 291 ton olduğunu, dolayısıyla getirilecek bir sınırlandırmanın ihtiyaç duyulan rahatlamayı getirmeyeceğini, pazarlama konusunda daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

DAHA KALİTELİ SÜT

Süt üretiminde kaliteye daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Şahali, “Daha az ve verimli süt üretimi olsaydı hem pazarlamada sorun olmayacaktı, hem de imalat sanayisi birim sütten daha çok ürün elde edecekti.

Kaliteli süt yağ içeriği fazla, kuru madde içeriği fazla, protein içeriği fazla süt demektir. Tüm gayretimiz odur. Daha az süt ile daha fazla ürün elde etmek amacıyla kalite bakımından verimliliği arttıracak bir politika uygulamamız lazım” şeklinde konuştu.