Tuğçe Ülkü Aydın

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, su konusunda yaptığı konuşmada, talep edilen ve üzerinde mutabık kalınan fiyatlara dikkat çekti.

6.63 TL’lik talebin nasıl yapıldığını ve suyun fiyatı indirilirken nasıl indirildiğini, feragat içinde neler ertelendiğini soran Şahali, 8-9 Şubat’ta Ankara’da devam eden müzakerelerde sözlü olarak ifade edilen bedelin 10 katının kabul edilmesini eleştirdi.

Geçiş dönemi protokolünde TC devleti değil, TC devletinin imtiyaz yetkisi verdiği şirket olduğunun anlaşıldığını belirten Şahali, acaba su konusunda bir yıllık bir geçiş dönemi değil, nihai bir süreçten mi söz edildiğini, devletin sübvansiyondan vaz mı geçeceğini sordu.

Bu soruların cevapları alınmadığı sürece, doğru bir değerlendirme yapılamayacağını vurgulayan Şahali, suyun “çıplak fiyatının” olup olmadığını da sordu.

Gerek KKTC, gerekse TC’de bir vizyon değişikliği olup olmadığını da soran Şahali, belediyelerin bütçelerinde su ile ilgili öngörülen gelir ve giderler arasında fark olduğunu, belediyelerin şu veya bu nedenle sudan kar elde etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Şahali, belediyelerin idari veya fiziki kayıplarının 10 veya 20 kuruş olarak fiyatlandırıldığını anlatarak, 2.30 fiyatla bu görev zararlarının fiyatının da 2.30 olacağını, örneğin yüzde 30’luk kaybın bedelinin bugün 10 kuruş olduğunu, fiyat değişikliği ile 2.30 olacağını dile getirdi.