Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, üreticilerin ürün bedellerinin tamamının en geç Pazartesi gününekadar ödenebileceğini açıkladı.

Bakan Şahali, üreticilerin bir süredir beklemekte olduğu ürün bedellerinin tümünün Cuma günü ödenmesini öngördüklerini, bu sürenin Pazartesi gününe kadar uzayabileceğini belirtti.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, katıldığı TV programında konuşan Erkut Şahali, süt sektöründe yaşanan sıkıntılara değinerek, mevsimsel olarak her yıl yaşanan süt artışıyla birlikte, sektörün yıllık yüzde on oranında büyüdüğünü belirtti. 

Buna ilave olarak Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin ihracat kanallarında daralmaya yol açtığını, bunların da süt sektöründe yaşanan sıkıntının nedenleri olduğunu söyleyen Şahali, ihracatın birinci sırasında yer alan süt sektörünün Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı krizden etkilendiğini, Türkiye’de süt fiyatlarının ucuzlamasıyla, ülkemizde üretilen kaşarın satılabilirliğini etkilediğini ifade etti.

Bu konuda alınan tedbirlere de değinen Şahali, 1 Şubat itibarıyla kilo başına 1 TL’lik ilave bir teşvik primi öngörüldüğünü kaydetti. Sorunların ancak planlı uygulamalarla aşılabileceğini vurgulayan Şahali, iç tüketimin artırılması yönünde devlet yanında özel sektörün de gayretlerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“TÜK KONUSUNDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER ALINACAK”

Toprak Ürünleri Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu hakkındaki soruları yanıtlayan Bakan Şahali, TÜK ile ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, sürekli görev zararı üreten bir kurum olduğunu kaydetti.

Şahali, bu konuda almaya çalıştıkları tedbirlerin TÜK’ün özelleştirileceği yönünde değerlendirildiğini ifade ederek, alınması zorunlu olan tedbirleri alarak yollarına devam edeceklerini söyledi.

“SU KONUSUNDA GÜZELYURT AKİFERİ ÖNCELİKLİ OLACAK”

Su konusunda sorulan soruları da yanıtlayan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, tarımsal amaçlı kullanılacak olan suyun,geçmişte kontrolsüzce tüketilen kaynakların geriye döndürülmesi için, öncelikle akifer bölgelerine ulaştırılması gerektiğini belirtti. 

Şahali, tarımsal amaçlı kullanılacak suyun öncelikle Güzelyurt akiferi üzerindeki tarımsal alanlara, sonrasında da orta Mesarya ve doğu bölgelerine ulaştırılacağını kaydetti.

Yer üstünde kullanılacak suyun hangi alanlara yönlendirileceği ve bu suyla hangi ürünlerin üretileceğinin toprak analizlerine bağlı olarak Tarım Dairesi tarafından üzerinde çalışılan bir konu olduğunu da belirten Şahali, ticari değeri yüksek, hem iç pazarda hem dış pazarda daha kolay ve istikrarlı alıcı bulacak ürünlerin geliştirilmesi ve tarımın istihdam kapasitesinin artırılması amacıyla, yılın farklı dönemlerinde sürekli hasat imkanı sağlayacak ürün çeşitliliğininsağlanması yönünde çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

“SUYUN BARIŞ SUYU OLARAK İSİMLENDİRİLMESİ TESADÜF DEĞİL”

Bakan Şahali, sorulan bir soru üzerine, Türkiye’den gelen suyun iletileceği bölgelerin Kıbrıs’ta bir çözüm sonrasında oluşması muhtemel sınır çizgisinin nereden geçeceğinden bağımsız olarak değerlendirildiğine vurgu yaptı. Şahali, “Bu suyun barış suyu olarak isimlendirilmesi bir tesadüf olarak görülmemelidir. Çözüme henüz ulaşamadığımız bir dönemin propaganda unsuru olarak değerlendirmek yanlış olur” diyerek, çözüm sonrasında Türkiye’den gelecek su da dahil, adadaki tüm su kaynaklarının iki oluşturucu devletten kurulacak federasyonun ortak su varlığı haline geleceğini söyledi.