Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, süt üreticileri ve imalatçıların, sütün tamamını israf etmeden işleyebilecekleri bir fiyatın oluşması için bakanlığın öncülüğünde bir uzlaşıya varması gerektiğini kaydetti.

Şahali, Haziran ayı sonuna kadar süreceği öngörülen bu geçiş döneminde sütün pazarlanabilir bir fiyattan satışa çıkarılması konusunda mutabık kalınması gerektiğine de vurgu yaparak, sütün heba edilmesinin anlamsız olduğunu belirtti ve sorunun çözülmesi konusunda taraflarla istişareye devam ettiklerini dile getirdi.

Tarım Bakanı Erkut Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na siyah çelenk bırakması üzerine basın bildirisi yayınladı.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, bugüne kadar dönemlerinde alınan paliyatif tedbirlerin, “bütçe açıkları ve üreticilere ödenmesi gereken yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sonucunu doğurmaktan başka bir işe yaramadığını” belirtti.

Şahali, küçük bir fiyat gerilemesiyle bu krizi aşmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, üreticiler ile imalatçıların istişare ederek, Haziran sonuna kadar sürecek bu geçiş dönemi için sağduyuyla bir uzlaşıya varması gerekliliğine vurgu yaptı.

Erkut Şahali, oluşacak fiyat farkının devlet finansmanıyla kapatılmasının; “ülkenin geleceğinden eksiltmek” anlamına geldiğine işaret ederek, kaynağı olmayan bir borcun yaratılması konusunda istekli olmadıklarını kaydetti.

Bakan Şahali, son günlerde yaşanan süt fazlalığının mevsimsel süt artışının yanı sıra Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin bir sonucu olarak Türkiye’nin ihraç kanallarının tıkanmasının, ülkeye yansıması olarak değerlendirdi.

Türkiye’deki süt fiyatlarının aşağıya düşmesi, ihracat ve iç tüketim kanallarının daralması nedeniyle imalat sanayinin hazım kapasitesinin zorlandığını anlatan Şahali, Türkiye’de de benzer sıkıntıların yaşandığına işaret etti, mali olanakları çok daha geniş olmasına karşın alınan önlemlerin Türkiye’de de arzu edilen sonuçları yaratmaya yetmediğini belirtti.

Sektörün tüm paydaşlarının bu sorunun tahlilini yapıp çözüm üretmeye gayret etmesi ya da bundan önce yapıldığı şekliyle devletin oluşan güçlüğü aşmak üzere finansman katkısı ortaya koyması gibi iki seçenek olduğunu belirten Şahali, bugüne kadar kriz dönemlerinde uygulanan yöntemlerin tarımsal destek bütçesinde oluşan 70 milyonluk açığın sebebi olduğunu dile getirdi.

Bu açığın devletin mükellefiyeti olarak üreticilere, hayvan yetiştiricilerine ve tüm tarım kesimine ödenmiş olması gerekirken “ödenmeyen yükümlülükler” olduğuna değinen Şahali, hayvan üreticilerinin de bu gerçeğin farkına olduğunu söyledi

“SÜTLERİN DÖKÜLDÜĞÜ SÖYLEMİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri’nin “her gün tonlarca sütün imha edilmekte olduğu veya toplanmadığı” yönünde yaratmaya çalıştığı intibasının gerçekleri yansıtmadığını kaydeden Şahali, bugüne kadar süt imhası veya hebasının söz konusu olmadığını belirtti.

Şahali, bugüne kadar süt toplama konusunda yaşanan sıkıntının bir zafiyete dönüşüp maddi kayba yol açmadığını vurgulayarak, bugüne kadar sadece 36 ton sütün imha edilmiş olduğunu belirtti, söz konusu sütün ise bozuk olduğu için sanayide değerlendirilemeyerek imha edilen süt olduğunu dile getirdi.

“SÜTEK’E PAZARLAMA KONUSUNDA YETKİ VERİLDİ”

Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği tarafından eleştirilen Bakanlar Kurulu kararına da değinerek, mevcut süt krizinin aşılması yönünde hem imalatçıların hem de üreticilerin temsil edildiği SÜTEK yönetim kuruluna sütün pazarlanma koşullarını dikkate alarak farklı pazarlama teknikleri ve farklı fiyatların belirlenmesine ilişkin bir yetki verildiğini anlattı.

Üretici ile imalatçının karşı karşıya getirilmesi yönünde bir eleştirinin haksız olduğunu da kaydeden Şahali, üretilenin imalat sanayine sevk edilmesi noktasında, imalatçının sütü işleyebilme kapasitesinin dikkate alınmasının bir zorunluluk olduğuna işaret etti.

“SORUN SAĞDUYUYLA AŞILABİLİR”

Hem üreticiler hem imalatçıların yaşanan sıkıntının farkında olduğuna işaret eden Şahali, sütün satılabileceği fiyatın da ne olduğunun herkesin farkında olduğunu kaydetti.

Söz konusu talebin fiyat gerilemesinden dolayı oluşacak açığın devlet tarafından karşılanıp karşılanmayacağı olduğunu belirten Şahali, bu açığı devletin kapatma ihtimalinin olmadığını açıkça ifade ettiklerini vurguladı.

Dolayısıyla imalatçıların sütün tamamını israf etmeden işleyebilecekleri bir fiyatın oluşması için bakanlığın öncülüğünde üretici ve imalatçıların bir uzlaşıya varması gerektiğini dile getiren Şahali, Haziran sonuna kadar süreceği öngörülen bu geçiş döneminde sütün pazarlanabilir bir fiyattan satışa çıkarılması konusunda mutabık kalınması gerektiğini vurguladı.

Şahali, küçük bir fiyat gerilemesiyle bu krizi aşmanın mümkün olduğu bir durumda sütün heba edilmesinin anlamsız olduğunu belirterek, sorunun çözülmesi konusunda taraflarla istişareye devam ettiklerini dile getirdi.