Genelkurmay Başkanlığı, Sakarya Meydan Muharabesi'nin 94. yıl dönümünde, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış görüntülerin yer aldığı bir belgesel hazırladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Sakarya Meydan Savaşı'nın 94. yıl dönümünde "Bir Kahramanlık Destanı Sakarya Meydan Savaşı" adlı belgesel film hazırladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Fotofilm Merkezi Komutanlığı tarafından hazırlanan 31 dakikalık belgesel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarının savaşa komuta ettiği Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Duatepe'de başlıyor.

"BURASI TÜRK'ÜN KAHRAMANLIK DESTANI YAZDIĞI YER"

Sakarya nehrinin doğusu ile başkent Ankara arasındaki bölgede yaşanan ve 13 Eylül 1921 tarihinde kesin bir zaferle sonuçlanan savaş, belgeselin girişinde, "Bu esen rüzgar bu topraklar, yıllardır o günlerde yaşananları fısıldıyor bizlere. Burada bir millet, insanüstü bir gayretle yokluğu varlığa çevirmiş. Gözlerinden yıldırımlar saçan bir adam, uzun boz kaputuna sarılmış, bağdaş kurarak oturduğu bu dev satranç masasında son hamlesini yapmış. Bu topraklar, 22 gün 22 gece boyunca barut, duman ve kan kokmuş. Bu savaşın adı Sakarya Meydan Savaşı. Burası Türk'ün kahramanlık destanını yazdığı yer" ifadeleriyle anlatılıyor.

TARİHÇİLER SAKARYA DESTANINI ANLATTI

Dr. Hava Öğretim Albay Rezzan Ünalp, Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, Prof. Dr. Neşe Özden, Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Doç. Dr. Serdar Sarısır ve Doç. Dr. Hakan Uzun gibi inkılap tarihi ve Atatürk ilkeleri uzmanları, Sakarya Meydan Savaşı'na ilişkin bilgiler aktardı. Belgeselde, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sakarya Savaşı'na ilişkin sözleri ile savaşta yaşanan kahramanlık hikayelerine sık sık yer verildi.

Atatürk'ün, Türk milletinin özgürlük yolunda attığı adımların en önemlilerinden birisi olan Sakarya Savaşı'nı anlatmak için ifade ettiği, "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz" sözleri tarihi görüntüler eşliğinde seslendirildi.

ZAFERİ OYNAYARAK KUTLADILAR

Belgeselde bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış Sakarya Meydan Savaşı'ndan görüntülerin paylaşıldı. Zaferin kazanılmasının ardından bazı askerlerin cephede türküler eşliğinde oynadığı, diğerlerinin ise alkışlarla tempo tutuğu görüntüler ilk kez belgeselde yer aldı.

Mustafa Kemal Paşa'nın, "Böyle bir milleti istiklalinden mahrum bırakmaya kalkışmak, hayalle uğraşmaktır. Türk milleti kurtuluşunun çok yakında olduğuna yürekten inanmaktadır" sözleriyle sona eriyor.

Sakarya Meydan Muharebesi’nden görüntüler

Sakarya Meydan Muharebesi’nden görüntüler