Raif Doğru

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, doğalgaz sondaj çalışmaları konusunda Türkiye tarafından yapılan uyarıların, Rum liderliğince ciddiye alınmasını istedi. Eroğlu “kendilerini Hristofyas döneminden uyarmıştık, ama dinlemeden ilerlemeye devam ediyorlar” diyerek, deniz altındaki tüm kaynaklarda Kıbrıs Türklerinin de ortaklık hakkı olduğunu söyledi.

Diyalog’a yaptığı açıklamada; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Münhasır Ekonomik Bölge sınırları konusunda bir anlaşma yaptıklarını anımsatan Eroğlu, bu anlaşma çerçevesinde Barbaros gemisinin Kıbrıs’a gönderildiğini belirtti. Eroğlu, şöyle dedi:

 “Barbaros gemisinden rahatsızlık duymakla birlikte sondaj çalışmalarını durdurmadılar. Şimdi bir yeni çalışma başlatıyorlar ve Türkiye ile KKTC’nin bu konuda sessiz kalacağını düşünüyorlar. Ama öyle değil. Bu kez Türk sondaj gemisini koruyacak donanma gemileri de Kıbrıs’ta olacak. Dolayısıyla işin şakası yoktur, bunu bilmelerinde fayda vardır.”

Komite önerisi reddedildi

Müzakere sürecinde Rum lideri Nikos Anastasiadis’e, doğal kaynaklar konusunda bir ortak komite önerdiğini söyleyen Eroğlu, bu önerinin reddedildiğini belirtti. Eroğlu, Türk gemilerinin sondaj bölgesine gönderilmesi durumunda müzakerelerin kesilebileceğini söyleyen Anastasiadis’e şu yanıtı verdi:

“Biz müzakerelerin devamından yanayız. Ancak kendisi buna son verecekse de itirazımız olmaz. Müzakerelerin devam ettiği bir süreçte deniz altındaki kaynakları tek başına kullanma girişimlerini sürdürmeleri iyi niyetli bir yaklaşım değildir.. Her zaman sdöylediğimiz gibi kendileri bir adım atarsa biz de atacağız.Şimdi ikinci bir adım atıyorlar biz de atacağız.Türkiyenin ve bizim sessiz kalacağımızı düşünmeleri yanlış.”