Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ile Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen Salamis Tartışmaları programında bu hafta Kıbrıs’ın kuzeyinde birey-devlet ilişkileri ile bireyin ve devletin anlamı üzerine konuşuldu.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde genel anlamda bu ilişkiler nasıl tanımlanıyor” sorusuna cevap aranan programda Doç. Dr. Vural, bireyin devlet tarafından siyasal aktör olarak tanımlandığını dile getirdi. Doç. Dr. Vural, “Devlet tarafından birey bir siyasal destek sağlama aracı” dedi. Dr. Dağlı ise bu tarz tanımlamalarda içinde bulunduğumuz devletin yapısının etkili olduğunu vurgulayarak, “Devlet birey ilişkisi rejimlere göre farklılık gösterir” dedi. konuya bir de örnek veren Dr. Dağlı, demokratik bir yapıya sahip olan devletlerde, devlet, birey için vardır ifadesini kullandı. Dr. Dağlı, öte yandan demokratik bir yapıya sahip olmayan toplumlarda bireyin devlete koşulsuz itaati söz konusu olduğunu bildirdi.

Programın devamında ülkemizde yaşanan siyasal sorunlar üzerine konuşuldu. “Sorunlarımızın temelinde yasal yetersizlikler olduğu söyleniyor” diyen Doç. Dr. Vural, bir başka sorunun ise yasaların uygulanmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Siyasetin temelinin bireysel ve toplumsal beklentilere cevap vermek ve tatmin etmek amaçlı olduğunu söyleyen Dr. Dağlı, “Akılcı karar verme ve çözümlerden yoksunuz” dedi. Her başa geçen siyasal temsilcinin, günü kurtarmaya yönelik davranışlar sergilemesi nedeniyle, herhangi bir idealden bahsedilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Dr. Dağlı, “Bu tarz siyasi duruşlarda herhangi bir idealin yeşermesi, yaşaması mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Salamis Tartışmaları adlı programın söz konusu bölümü 22 Mart 2016 Salı günü, 19.00 – 19.45 saatleri arasında, tekrarı ise 27 Mart 2016 Pazar günü, 15.00 – 15.45 saatleri arasında Kanal Sim’de yayınlanacaktır.