Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ile Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen “Salamis Tartışmaları” adlı programda bu hafta Kıbrıs’ta olası bir referandum sürecinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin oy verme eğilimleri konusu ele alındı.

DAÜ TV yapımcılığında gerçekleştirilen programda moderatörler Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşayan toplumda “evet” veya “hayır” olgularını hangi koşulların dürttüğü konusunda bir tartışma gerçekleştirdiler. Doç. Dr. Yücel Vural, 2004 Annan Planı referandumunda Kıbrıs Rum Kesimi’nde “hayır” oyu çıkması sonrasında farklı bir süreç yaşandığını, Kıbrıs Rum siyasal elitinin olası bir referandumdan “hayır” çıkmayacak bir modelin oluşturulmasını beklediğini ifade etti. Doç. Dr. Vural, Rum toplumunun olası bir referandumda “hayır” sonucunu uluslararası topluma izah edemeyeceklerini düşündüğünü de bildirdi. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in de “hayır” sonucunu çıkaracak bir çözüm modelini istemediğini dile getiren Doç. Dr. Vural, Rum siyasal kesiminin iyi bir plan çıkması ile “evet” oyunu destekleyeceğine inandığını kaydetti.

Dr. Okan Dağlı ise, Kıbrıs Rum toplumunun 2004’teki referandumda “hayır” demekle hem siyaseten hem de ekonomik anlamda bir kayıp yaşadıklarının farkına vardıklarını ifade etti. Geçmiş referanduma göre “evet” oyuna doğru bir yönelme hissettiklerini kaydeden Dr. Dağlı, kapıların açılmasının üzerinden 12 yıl geçtiğini, iki toplumun bu süreçte diyalog ve iletişim içinde olduğunu ve empati kurduğunu, dolayısıyla toplumun “evet” oyunu daha çok konuşur hale geldiğini dile getirdi. Dr. Dağlı, önceden olduğu gibi Rum Kesimi’nde şu anda “hayır”a yönelik bir devlet politikası bulunmadığına da dikkat çekti. Dr. Dağlı “Yaptığımız iki toplumlu görüşmelerde, Rumların Kıbrıs konusunu daha iyi yorumlayabildiklerini gözlemleyebiliyoruz. Rumlar, ikinci bir “hayır” ile adanın bir kısmının Türkiye tarafından kontrol altına alınabileceğini düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı. Programın devamında moderatörler, Kıbrıslı Rumların olası bir referandumda neden “evet” oyuna yönelebileceklerini örneklerle anlattı.

Salamis Tartışmaları programının söz konusu bölümü 30 Kasım 2016 Çarşamba günü, 14:00 – 14:45 saatleri arasında, Kanal SİM’de yayınlanacaktır.