Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ile Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen Salamis Tartışmaları adlı programda bu hafta Kıbrıs’ta olası bir referandum sürecinde perde gerisinde rol oynayan dinamikler konusu ele alındı.

DAÜ TV yapımcılığında gerçekleştirilen programda moderatörler Kuzey Kıbrıs’ın hangi durumlarda referanduma hayır diyebileceği üzerinde bir tartışma gerçekleştirdi. Dr. Okan Dağlı, konuya sadece Kıbrıs’tan bakmamak gerektiğini, geçtiğimiz dönemde İngiltere ve Kolombiya’da yapılan referandumları da incelediğimizde, milliyetçi kesimin istediği bir algıyı yaratarak hayır sonucu çıkarttığını anlattı. Kıbrıs Türk toplumunun hayır üzerindeki tutumlarını tartışan moderatörler, ilk argüman olarak yönetim ve güç paylaşımına Kıbrıs Rum tarafının olumlu yaklaşmayacağı, böyle bir çözüm olsa bile süreçte bu eşitlikte bir sorun çıkaracağı olduğunu anlattılar.

Öte yandan hayırı destekleyen bir diğer argümanın toprak ve mülkiyet konusu olduğunu kaydettiler. Moderatörler, toprak ve mülkiyet konusunun, eğer bir yer değişme olacaksa, halka konunun çözümü ile birlikte açıklanması gerektiği görüşünde hem fikir olduklarını belirttiler. Güney Kıbrıs’ın güçlü ekonomisi Kuzeyin ekonomisini yutacak argümanını ise Annan Planı sonrası konuşulmayan bir konu olarak kaldığını söylediler. Güvenlik ve garantiler konusunda ise Türkiye’nin olası bir anlaşmaya imza atması durumunda etkisiz bir hayır argümanı olacağını dile getiren moderatörler bu unsurun da hayır kampanyası için zayıf olabileceğini ifade ettiler. Doç. Dr. Yücel Vural ile Dr. Okan Dağlı KKTC’nin bağımsızlığının ve egemenliğinin ortadan kalkacağı gerekçesiyle hayırı destekleyecek olanların da azaldığı görüşünü aktardı.

Salamis Tartışmaları adlı programın söz konusu bölümü 1 Kasım 2016 Salı günü 21:00-21:45 saatleri arasında Kanal SİM’de yayınlanacaktır.