Aytuğ Türkkan

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, KKTC’den patates alarak, Avrupa ülkelerine ihracat yapan Hristos Hristofi isimli Rum tüccarın, ELAM teroristleri tarafından ölümle tehdit edilip, silahlı saldırıya uğramasına tepki gösterdi.

“Bu zihniyetlerle nasıl barış olacak” diye soran Çıralı, saldırganların cezalandırılması gerektiğini söyledi. 

Yasa dışı işler yapan kişilerin mutlaka cezalandırılması gerektiğinin altını çizen Çıralı, “Bu kişiler cezalandırılmazsa, Rum hükümetinin de bu tip saldırılara onay verdiği anlamı çıkar” dedi. 

Diyalog’a konuşan Ali Çıralı Kıbrıs’taki olası bir çözümde herkesin kazanacağını söyleyerek buna uygun hareket edilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.

“Saldırganlar cezalandırılmalı”

Ali Çıralı şöyle konuştu: 

“Biz iş çevreleri olarak çözümü destekliyoruz. Çünkü çözüm toplumların, anavatanların hatta uluslararası camianın da menfaatinedir. Bu konuda bir konsensüs vardır. Madem ki herkesin menfaatine olacak bu çözüme biz de örgütler olarak buna ulaşalım diyoruz. Ama küçük oranda olsa bile fanatikler, ırkçılar vardır. Burada esas önemli olan Rum hükümetinin bu tip gayrı yasal işler yapanları hemen tespit edip cezalandırmasıdır” 

Bu gibi olaylar dışında Güney Kıbrıs’a geçen Kıbrıslı Türklere saldırılar olduğunu da anımsatan Çıralı, “Maalesef bugüne kadar saldırı yapanların yakalandığını, mahkemeye çıkarılıp cezalandırıldığını hiç duymadık” dedi. 

Çıralı taleplerinin bu tip işleri yapanların cezalandırılması olduğunu yineleyerek, “Eğer bu yapılmazsa Rum toplumunun belki de yüzde 1-2’lik bir kesiminin yaptığı yanlış tüm Kıbrıs’ın geleceğini ipotek altına alır” diye konuştu. 

Dikkatler Rum hükümetinde

Saldırı haberlerini okuyan Kıbrıslı Türkler’in “bunlarla bu iş olmaz” şeklinde düşünceye kapıldığını söyleyen Çıralı, “Eğer bu gibi konularda tedbir almıyorsa Rum liderliği demek ki bu tip saldırılara destek veriyor anlamı çıkar” dedi.

“Kıbrıs’ın kuzeyinde bu tip saldırılar yaşanmadı” diyerek sözlerini sürdüren Çıralı, şunları kaydetti:

“Eğer Rum hükümeti de Türklerle barış istediğini göstermek isterse olayların önüne geçmesi lazım. Bu da ancak saldırganların tutuklanıp ağır cezalar alamsından geçer. Bu olmalı ki emsal teşkil etsin ve başkaları da cesaret edemesin.”