Özgül Gürkut Mutluyakalı

Emekli öğretmen, şair Filiz Naldöven, bu sabah, tedavi gördüğü Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşamını kaybetti.

Ülkenin tanınmış sanatçılarından 63 yaşındaki Naldöven’in cenazesi, bugün saat 16.40’ta kılınacak ikindi namazından sonra Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Sanatçı arkadaşlarından alınan bilgiye göre, böbrek hastası olan Filiz Naldöven, pazar günü geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Naldöven, bu sabah 07.30’da kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Filiz Naldöven'in naaşı, saat 14.00'te Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'na götürülecek ve burada da tören düzenlenecek.

FİLİZ NALDÖVEN KİMDİR?

24 Ağustos 1953’te Limasol’da doğan Filiz Naldöven, 19 Mayıs Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Çeşitli okullarda 14 yıl öğretmenlik yaptı ve 1991’de emekli oldu.

İlk şiirleri Limasol’da “Kaynak” dergisinde yayımlandı. 1984’te “Köşede Durmak” adlı oyunu LTB’nin düzenlediği yarışmada ikincilik aldı; 1985’te ise sahnelendi.

Naldöven, 1987’de ilk şiir kitabı “Sevgiden Doğma”yı yayımladı. Bunu 1994’te “Mağma Mavera” adlı şiir kitabı izledi. Sanatçı şiirlerini, 1999’da “Aşk Beni Yıka”, 2013’te “Hafızalı Doku” ve 2014’te de “Su Ağacı” adıyla yayımladığı kitaplarda topladı.

Şiirleri İngilizce, Yunanca ve Almanca’ya da çevrilen Filiz Naldöven, Afrika gazetesinin “Pazar” ekinde haftalık yazılar yazdı; “Arka Bahçe” adlı edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yürüttü.