Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “3’üncü Sanat Engel Tanımaz” Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması için düzenlediği ‘Fotoğraf Sohbetleri’nin üçüncüsü Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapıldı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 3’üncü Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması’na başvurular sürerken, bu amaçla düzenlenen sohbet toplantısının üçüncüsü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliğinde yapıldı. 

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Gülten Karanfiloğlu’nun yarışma hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle başlayan söyleşide Jüri Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Buket Özatay, Hasan Hüseyin ve Kadir Kaba ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyesi Ömer Bulduk da yer aldı. 
Söyleşi YDÜ İletişim Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleşti.

Kadir Kaba: Farkınızı düşüncenizle yansıtınız

Fotoğraf sanatçısı ve jüri üyesi Kadir Kaba, öğrencilere fotoğraf sanatı ile ilgili anlatımlarda bulundu. Bir konunun fotoğraflanırken nasıl ele alınması gerektiği hakkında bilgi veren Kadir Kaba, düşüncenin ve bakış açısının önemine dikkat çekti.

Tahta bir manken üzerinde çalışan 8 fotoğraf sanatçısının, aynı figürü farklı düşüncelerle görüntülediğini örnekleyerek anlatan Kadir Kaba, öğrencilerden kendi düşünce farklarını fotoğrafa yansıtmalarını istedi.

Hasan Hüseyin: Fotoğrafı hissediniz

Fotoğraf sanatçısı ve jüri üyesi Hasan Hüseyin de fotoğraf çekerken yaşamak ve hissetmek gerektiğini söyledi.
"Çekim yaparken iyice yoğunlaşınız, düşününüz, konuyu iyice anlayınız" diyen Hasan Hüseyin, şu tavsiyelerde bulundu:

"Fotoğraflarınızı yaşayarak ve hissederek önce kafanızda oluşturun, ona göre çekim yapın. Örneğin ben bir ticari fotoğrafçıyım ve benden ne istendiğini anlıyor ona göre kafamda oluşturup, benden istenenler doğrultusunda çekimlerimi yapıyorum. Sanat Engel Tanımaz yarışmasına katılan eserleri bu gözle değerlendirecek, sizlerin düşüncelerini anlamaya çalışacak, fotoğraflarınızın konu başlıklarına uyumuna bakacağız."

Özatay: İyi eserler çıkacak

Jüri Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Buket Özatay ise üniversite öğrencilerinden başarılı eserler beklediklerini söyleyerek, engelsiz yaşam ve empati odağındaki yarışmanın konu başlıklarının da çok özel olduğunu belirtti.

Özatay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anı yakalayabilir ya da yaratıcı düşüncelerinizle kurgu fotoğraflar da çekebilirsiniz. İster insanların yer aldığı fotoğrafları kullanırsınız isterseniz insansız o konuyu anlatırsınız. Fotoğraflarınız bütünü ile sizin anlatmak istediğinizi yansıtacaktır.”

Ömer Bulduk: “Engelim bana engel değil”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyesi Ömer Bulduk da kendi hayatından örnekler vererek engellilerin günlük hayatlarında yaşadıklarını anlattı. 
Öğrencilerin empati yapması ve düşüncelerinde fotoğraf kareleri oluşturması için yaşadıklarını anlatan Ömer Bulduk, Yakın Doğu Üniversitesi'nden mezun bir genç olarak sohbet toplantısına katılmaktan heyecan duyduğunu söyledi.

"Engelli olmak aslında bir engel değildir, olmamalıdır" diyen Ömer Bulduk, küçük yaştan bu yana profesyonel olarak Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nda spor yaptığını hatırlattı.

YDÜ İletişim Fakültesi’nden ikincilikle mezun olduğunu söyleyen Ömer Bulduk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hiç yamaç paraşütü yapan var mı? Ben yapıyorum. Peki tiyatroyla uğraşanınız var mı? Koroda yer alan? Ben tüm bunları yapıyorum. Takıma girmem benim hayatımda dönüm noktası olmuştur. Bu benim hayata daha farklı bakmamı sağlamıştır. Engelim benim için engel değildir. Tüm bunları keyifle yapıyorum. Günlerim dolu dolu geçiyor. Yeter ki bizlere engel konmasın.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Gülten Karanfiloğlu da yarışma hakkında bilgi verdi; konular, kategoriler ve ödüller hakkında paylaşımda bulundu. Karanfiloğlu, ev sahipliğinden dolayı Yakın Doğu Üniversitesi’ne ve projeye tüm katkı koyanlara teşekkür etti.

“Empati: Bir Günü Engelli Gibi Yaşadım"

Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması, engellilere yönelik empati ile farkındalığı artırmak, engelli bireylerin toplumla buluşmalarını sağlamak ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek hedefi ile üçüncü kez düzenleniyor.

Yarışmaya son katılım tarihi 31 Aralık 2015 olarak belirlendi. Yarışmanın bu yılki konuları “Empati: Bir Günü Engelli Gibi Yaşadım" ve "Engel 'Ben'im" olarak belirlendi.

Yarışma ve katılım şartları ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru formu Kuzey Kıbrıs Turkcell’in resmi internet sitesi kktcell.com adresinden de alınabiliyor.