Haspolat Sanayi Bölgesi’nde yer alan ve devlet tarafından kiralanan birçok fabrika Özal’ın orta ölçekli sanayi yerine turizme yönelin söyleminden sonra kapanmıştı. Kira sözleşmeleri devam ettiği için yeni yatırımcılara kiralanamayan fabrikalar hurdaya dönerken yılanlara ve farelere yuva olmuş durumda.

Haspolat Sanayi Bölgesi’nde 1974 ile 1980 yıllarında faaliyette olan birçok iş yeri kapandıktan sonra kira işlemleri devam ettiği için başka bir işletmeciye de kiralanmadı.


Haspolat Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterirken farklı nedenlerle kapanan Ceka Plastik, İcel Asprin, Hayran Tex, Koza Ltd., Seda Plastik, ALPAN Ltd., Ramtex Ltd., Alba Holding, Reis Mobilya ve For Miks Ltd. gibi iş yerleri halen kapalı dururken, birçok fabrikanın depo olarak kullanıldığı gözlemlendi.

1974’ten 1980’li yılların başına kadar Türkiye, Almana ve İngiltere’ye ihraç edilen birçok ürünün üretildiği fabrikaların büyük bölümü Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunurken, binlerce kişinin bu fabrikalara çalışarak evine ekmek götürdüğüne vurgu yapılıyor.

Birçok fabrikanın bakımsızlıktan harabeye döndüğü Haspolat Sanayi Bölgesinde hükümetin bu yönde hiçbir girişimde bulunmadığı öne sürülüyor.

Haspolat Sanayi Bölgesinin yanı sıra Alayköy Sanayi Bölgesinde de KKTC ekonomisine katkı koyması için dağıtılan arazilerin esnaf yerine siyasette torpilli insanların oğullarına, milletvekili yakınlarına ve parti ileri gelenlerine dağıtıldığı da öne sürülüyor.

Torpil ile dağıtılan birçok arazi halen boş olarak bekletilirken birçok esnaf  işini yapabilmek için sanayi bölgesinden kendilerine arazi verilmesini beklediğine vurgu yapılıyor.

Lefkoşa Sanayi Bölgesinde ‘Yeşil Alanların’ bile yandaşlar ve akrabalara dağıtılmasının yanısıra iş yerlerine sonradan ilave edilen derme çatma yapıların da tehlike arzettiği ileri sürülüyor.

Bakımsızlıktan hurda dönen iş yerleri için hükümetin girişim yapması ve iş yerine ihtiyacı olanlara dağıtılması gerektiği belirtiliyor.

 

 

 

Kıbrıs Sözcü