Bahadır AYNA

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi günden güne büyüyor. Sanayi, bünyesinde birçok işyeri barındırıyor. Sanayi bu denli büyürken sorunları da büyüyor. Başta çöp sorunu olmak üzere birçok sorun var. Her yağmurda birçok işyeri sular altında kalıyor. Sanayi esnafı bölgeye sahip çıkıldığı taktirde bütün sorunların çözülebileceğine dikkat çekti.

Esnaf umutlu

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi esnafı, sanayi bölgesinin çok fazla büyüdüğünü fakat yetkililerin halen daha birçok soruna çare bulmamasından yakındı. Bölgeye bazı yatırımlarla güzelleşeceğine dikkat çeken esnaf, yetkilere “Sanayimize sahip çıkın çağrısında” bulundu.

Alt yapı eksik

Sanayi bölgesinin kanayan yarası haline gelen alt yapı sorunu tam anlamıyla çözülemedi. Birçok esnaf önlemini kendi aldı fakat küçük esnaf su altında kalmaktan kurtulamadı. Bölgede bir rögarın yol seviyesinden yüksek olduğu ve suyun içerisine akmadığı gözlemlendi.

“Esnaf bölgeye sahip çıkmıyor”

Havadis’e konuşan bölge esnafı sanayideki parçalanmışlığı gözler önüne serdi. Esnafın bir bölümü birbirini bölgeye sahip çıkmamakla suçladı. Lefkoşa Türk Belediye’si tarafından yaptırılan park yerlerinin amacına hizmet etmediğini belirten esnaf, bazı araba tamircilerinin hurda araçlarını oraya bıraktığını kaydetti.

Vergiler azaltılmalı

Sanayi Esnafı, vergi adı altında çok fazla para ödediklerine dikkat çekti. Yetkilerin kendilerine daha çok destek çıkmasını talep eden sanayi esnafı, vergilerde düşüş olması halinde bölgeye daha çok yatırım yapılacağını söyledi.

“Cami yok!”

Celal Doğan isimli bir esnaf bölgede cami olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu savundu. Doğan kendisinin mülkü üzerine mescit inşa ettiğini fakat yeterli olmadığını söyledi. Celal Doğan yetkililerin bölgeyi inşa ederken cami yapmamasının büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Esnaf ne dedi? 

Murat Erişik (Makinist):“ Sanayi bölgesi gelişiyor fakat esnafımız kendi eliyle burayı mahvediyor. Belediyemiz otopark yaptı fakat bazı işyeri sahipleri bu park yerlerini hurda arabaları için kullanıyor. Bölgeye açılan restoranlar, büfeler ve marketler bölgenin gelişmesinde büyük rol oynuyor. Sanayi esnafı bölgesine sahip çıkmadığı sürece buradan bir şey olmaz” dedi.

İlyas Özdemir (Marketçi): “ Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin büyümesi bölgedeki küçük esnafa çok fazla yaramıyor. Devlet ve LTB esnafa destek olmak yerine köstek oluyor, her şeye yüksek vergi koyuyorlar. Esnaftan alınan vergiler azaltılırsa bölgeye yatırımlar çoğalacak. Sanayi bölgesi çarpık bir yapı haline geldi. Yetkiler sanayiyi kurtarmak için bu durumu el atmalı” dedi.

Suna Acet (Büfeci): “ Sanayi bölgesindeki çarpık yapılaşma küçük esnafın işlerini baltaladı. Ben büfe işletiyorum fakat olduğum bölgede 3 tane daha büfe var, yan yana aynı dükkanların olması gelirimizi düşürtüyor. Bence sanayi bölgesi bölgelere bölünmeli ve her bölgeye bir market bir tanede büfe konulmalı. Bölgede ki sorunlara çare bulmak için esnaf hiçbir şey yapmıyor”  dedi.

Ahmet İpek (Alüminyumcu): “Bazı araba tamircileri LTB’nin müşteriler için yaptığı park yerlerini kendi malıymış gibi kullanıyor. 6-7 aydır park yerlerinde duran araçlar var. Organize Sanayi Bölgesi büyüyor fakat halen daha birçok sorun çözülmüş değil. Bölgemiz şehir olma yolunda ilerlerken kimse bu sorunlara çare bulmuyor” dedi.
Abdullah Karacan (Tornacı): “ Bölgede birçok eksiklik var. Sanayimiz şehir olma yolunda ilerlerken birçok sorunu da yanında taşıyor. Bölgede çöp sorunu başta olmak üzere birçok sorun var. Yetkililer sanayi bölgesine sahip çıkarsa çok güzel bir yer olacak” dedi.

Celal Doğan (Marketçi): “ Sanayi bölgesi büyüyor fakat bölgede bir düzen hakim değil. Esnaf adeta kendi kaderine terk edildi. Esnafın sürekli vergiler adı altında parası alınıyor. Bölgedeki en büyük sorunlardan biride cami sorunu. Sanayi bölgesi oluşturulurken cami yapmak kimsenin aklına gelmedi. Ben kendi imkanlarımla Sanayi Cami Yapma Yaşatma Derneğini kurdum, ayrıca kendi mülküm üzerine mescit inşa ettim. Bu soruna da bir çare bulunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.