Kıbrıs Türk Sanayi Odası, süt sektöründe yaşananlara sadece süt bedellerinin zamanında ödenmesi sorunu olarak bakılmaması gerektiğini belirterek, bütünlüklü yaklaşarak, kalıcı ve sürdürülebilir bir yapı sağlanması gerektiğini kaydetti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sanayi Odası, sektörde yaşanan sorunlara halen hiçbir somut girişimde bulunmamasını üzüntü ile karşıladığını belirtti.

Açıklamada, bu kapsamda paydaşlarla toplantı yapılacak olmasının olumu bir gelişme olmakla birlikte, diğer ülke örnekleri de detaylıca incelenerek, sektörde, ekonomik gerçeklere uygun yapısal reform yapılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada “Hellimin coğrafi işaret tescili de dikkate alınarak, süt sektöründe yapılanma yapmak için bir fırsat bulunmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Ükeye ithal edilen et ve süt ürünlerinde hemen hemen hiçbir korumanın bulunmamasının üreticiden imalatçıya tüm kesimleri haksız rekabetle karşı karşıya getirdiği de belirtilerek, mevcut statükonun geçici önlemlerle korunmasının, şu an içerisinde bulunulan durumdan daha kötü ve düzeltilmesi mümkün olmayan bir yapıya sebebiyet vereceği ileri sürüldü.

Açıklama şöyle devam etti:

“Süt sektöründe her kademesinde devlet desteği olmasına rağmen çiftçisinden hayvancısına, sanayicisinden pazarlamacısına kimsenin emeğinin karşılığını alamadığı sürdürülmesi mümkün olmayan bir yapı bulunmaktadır. Süt üreticilerinin ürettiği her litre sütün hiçbir planlama yapılmaksızın satın alındığı, pazarlama gücüne bakılmaksızın her geçen gün daha fazla sütün imalatçıya satılmaya çalışıldığı bir sistemin sonucunda bugün ülkemizde süt sektörü büyük bir çıkmaz içerisindedir. Yıllar içerisinde toplam çiğ  inek sütü üretimi ekonomik büyümenin 3-4 katı oranında artarak, nüfus olarak 4 katımız olan Güney Kıbrıs’ın çiğ inek sütü miktarlarını yakalamıştır. Yıllardır kontrolsüz bir şekilde artan çiğ süt üretimini sanayiciye zorla kanalize edilmesi sonucunda pazarlama sıkıntısı yaşayan ve amansız rekabet içerisine giren ülkemizin bazı köklü imalatçıları yaratılan bu sistemden dolayı zor durumdadır ve süt bedellerini zamanında ödeyememektedir”

Açıklamada ayrıca, odanın her kim yaparsa yapsın kamu malına zarar veren, trafiği bilinçli olarak engelleyen ve polise şiddet kullanan eylemleri  onaylamalarının mümkün olmadığı kaydedildi.