Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), İzmir’de temaslarda bulundu.

Odadan verilen bilgiye göre, Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve Genel Sekreter Doğa Dönmezer’den oluşan KTSO heyeti, 9-10 Temmuz tarihlerinde İzmir’de hellim konusunda pazar araştırması yaptı.

Heyet ayrıca KKTC Konsolosu Uğur Umar eşliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. 
Sanayi Odası Başkan Ali Çıralı, İzmir’de bulunan ulusal ve uluslararası perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren market zincirlerinden “Hellim” ve/veya “Halloumi” adı altında peynir satışı yapılan ürünlerin satın alınması suretiyle pazar araştırması gerçekleştirildiklerini ifade etti.

Çıralı, yakın zaman içerisinde bu araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, Türkiye’de “hellim” adı altında üretim yapıldığının İzmir’de tespit edildiğini belirtti.

Hellimin Kıbrıslı Türklerin en önemli kültürel ve ekonomik ürünü olmasına, hellimin Kıbrıs’la özdeşleşmesine ve Türkiye’de hellimin coğrafi işaret tescilinin Kıbrıslı Türklere ait olmasına rağmen Türkiye’de “hellim” adı altında üretim yapıldığına dikkat çeken Çıralı, “Hedefimiz 2016 yılında Türkiye piyasasında satılan tüm hellimlerin Kıbrıs’ta üretilmesini sağlamaktır” dedi.

Çıralı, Türkiye’de “hellim” adı altında yapılan üretime karşı yaptıkları girişimler ve hukuki mücadelelerinin Kıbrıs’taki devlet birimlerinden sivil toplum örgütlerine tüm halktan destek geldiğini ve mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu dün ziyaret eden KTSO Başkanı Ali Çıralı, hellim konusunda Güney Kıbrıs, AB ve Türkiye’deki çalışmalar hakkında bilgi verdi, başkan Kocaoğlu’na “neden Türkiye’de hukuki girişim başlattıkları” konusunda açıklamalarda bulundu.

Açıklamaya göre Kocaoğlu ise, hellimin Kıbrıs’la özdeşleştiğini ve hellimin coğrafi işaret tescili olduğunu ifade ederek, “Herkes hakkını aramalı, herkes hakkını korumalı” şeklinde konuştu.

28 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında 84.’sü gerçekleştirilecek İzmir Enternasyonal Fuarı’nda KKTC’nin uluslararası ülkelerin bulunduğu pavyona alınmasında önemli katkıları bulunan Kocaoğlu’na teşekkür eden Sanayi Odası Başkanı Çıralı, Kocaoğlu’na Kıbrıs’a özgü kozalardan yapılan bir tablo takdim etti. 

Çıralı, daha sonra Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile de görüştü.

Sanayi Odası heyeti, Yorgancılar’a hellimin KKTC ekonomisinin çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, hellim konusunda AB, TC ve KKTC yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Açıklamaya göre Yorgancılar ise, KTSO heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iki oda arasında ilişkilerin ve temasların önemine değindi. 

1436598485.jpg