Ömer Kadiroğlu

Lefkoşa Sanayi Bölgesinde yaşanan su baskınları, iş yeri sahiplerini isyan noktasına getirdi. Bölgede iş yeri olanlar, yağmur sularıyla birlikte gelen çamurları kendi imkânları ile temizlemeye çalışıyor. Her yıl söz konusu bölgede su baskınlarının yaşandığını ifade eden iş yeri sahipleri, yıllardır kimsenin bu duruma çözüm bulmak adına çalışma yapmadığını söyledi. Her yıl aynı mağduriyeti yaşayan esnaf ve vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak bölgede iyileştirme yapılması ve alt yapı eksikliğinin ivedilikle giderilmesini istiyor. 

“Bunun olacağı belliydi”

Emine Cin: “Su baskınları, iş yerlerimizde zararlara neden oldu. Hiçbir ilgili kişi keşif için gelmedi. Yağmur sularıyla gelen çamurları da kendi imkânlarımızla temizledik. Adam ve iş makinesi tutarak temizliği yaptık. Bölgede yol çalışmaları yapılıyor ve bu bağlamda yol kenarları kazıldı, bunun olacağı belliyken; görmezden gelindi ve durum ne yazık ki içler acısı. Bölgede birçok işyeri su baskınlarından zarar görürken, birçok araç da sular altında kalarak zarara uğradı. Ancak kimse bu zararı tespit için bölgede incelemelerde bulunmadı. Yıllardır bu sorun yaşanıyor ve sürekli olarak birileri zarara uğruyor. Buna rağmen önlem çalışmaları yok. Önceki yıllarda yağan yağmur sonucu bulunduğumuz bölge, yarım saat bir saatlik bir sürede sular altında kalırken, son bir iki yıldır 15-20 dakika da sular altında kalıyoruz.  Önlem alınması gerekiyor.”

“Ciddi anlamda yetki karmaşası var”

Ömür Cin: “Buradaki bütün esnaf elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak esnafın bütün bu çabası boş çıkıyor ve her yıl bu tür olaylarla karşılaşarak mağdur oluyorlar. Araçlar sular altında kaldı ve ciddi bir zarar meydana geldi. Ancak hiç kimse gelip burada mağdur olan esnafın yaralarını sarmak adına bir çalışma yapmadı. Defalarca yaşanan su baskınları sonucu, gidip belediyeye önlem alınması için sözlü ve yazılı taleplerde bulunduk. Belediye; Sanayi Dairesi’nin ilgilendiğini, Sanayi Dairesi de, Belediyenin ilgilendiğini söylüyor. Kısacası sanayi bölgesiyle ilgili ciddi bir yetki karmaşası var. Vergilerimizi ve ödemelerimizi gününde ve eksiksiz bir şekilde yapmamıza rağmen, alt yapı eksikliği sonucu her yıl kış aylarında mağdur oluyoruz. Yetkililerden bu konuya bir çözüm bulmalarını istiyoruz.”

“Sigortam tarafından karşılanmadı”

Dilek Yıldırımel: “Su baskınlarından zarar görenlerden biri de benim. Aracım, çalıştığım iş yerinin yanında park halindeyken su baskınlarından zarar gördü. Ful sigorta olmadığı için de sigortam tarafından zararım karşılanmadı. Kaymakamlığın zararımı karşılayabileceği söylenince oraya gittim, ancak öğrendiğim kadarıyla çok cüzi miktarlarda ödemeler yapılıyormuş. Ben aracımı çekiciyle bir garaja aldırdım ve eminim ki kaymakamlığın vereceği zarar parası çekiciye ödenen parayı bile karşılamaz. Baskınların ardından üç gün geçti ve bölgede hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadı. Her yıl burada baskınların yaşandığı görülüyorken neden bir önlem alınmıyor o da tartışılır durumda.”