Bahadır AYNA

 Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde uzun süreden beridir tartışma konusu olan “Sanayi bölgesine kim bakacak?” sorusu halen cevap bulamadı. Yetki karmaşası nedeniyle sanayide dükkanları bulunan esnaf, mağdur olduğunu belirtti.

Meydana gelen çöp dağları vatandaşlar tarafından büyük tepki topladı. Vatandaşlar bölgedeki çöplerin koku yaydığından, sinekleri ve başıboş hayvanların birikmesinden dert yandı.
Bölgede büfe işleten esnaf ise satışlarında büyük oranda düşüş olduğundan ve kepenk kapatacak noktaya geldiklerinden bahsetti.

“Sorumluluk kimin?”

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki çöp sorunu günden güne büyürken vatandaşlar Lefkoşa Türk Belediyesi’ne şikayette bulunduklarında belirtti. LTB’den vatandaşlara verilen cevap ise yetki karmaşasını gözler önüne seriyor.

LTB esnafa, Sanayi Bölgesi’ne Sanayi Dairesi’nin baktığını söylerken Sanayi Dairesi ise bölgenin sorumluluğunun LTB’de olduğunu ifade ediyor. 

Başıboş hayvanlara barınak oldu

Bölge halkı, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin başıboş köpeklere, kedilere ve kanatlı hayvanlara adeta bir barınak olduğundan ve pislikleri karıştırarak etrafa dağıtığından dert yandı.
Bölgede dükkanı ve iş yeri olan vatandaşlar, yetki karmaşasının bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek mağdur olanın her zamanki gibi vatandaş olduğundan dert yandı.

Yangınlar çıkıyor

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde oluşan çöp yığınlarından küçük yangınlar da sebebiyet veriyor. Bölgedeki esnaf, defalarca kendi imkanları ile bu yangınları söndürdüğünden ancak son zamanlarda bu yangınların artığını ifade etti. Vatandaşlar önlem alınmazsa daha ciddi sorunlara yol açacağını da ekledi.

 Vatandaş Ne dedi ?
 

Meral Türker: “Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ne gereken önem verilmiyor, bakımsız ve çöp içinde. Ben burada mağaza işletiyorum. Gelen müşteriler rahatsız oluyor. Defalarca bu çöplükte yangınlar çıktı ve biz kendi imkanlarımızla söndürdük. Bu çöplere başı boş hayvanlar geliyor ve pislikleri dışarıya taşıyor. Lefkoşa Türk Belediyesini ve Sanayi Dairesini defalarca aramamıza rağmen bir önlem alınmadı, temizlik her gün yapılmalıdır temizlik bir günlük iş değildir.”

Sebahattin Kurt: “Bu bölge çöpler içinde, her gün bu sorunla iç içeyiz. Lefkoşa Türk Belediyesi’ni arıyoruz Sanayi Dairesini aramızı söylüyorlar, Sanayi Dairesi’ni arıyoruz onlar da belediyeyi aramamızı söylüyorlar. İki kurumun anlaşmazlığından dolayı bu bölge bu durumda.”

Hazar Çoli: “Ben burada büfe işletiyorum, çöplerden dolayı iş yapamaz hale geldim. Satışlarımızda çok ciddi anlamda düşüş oldu. Müşteri potansiyelim düştü, sineklerden ve kokudan çok rahatsızız. Yetkililerden gerekeni yapmasını istiyoruz.”