Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova’nın, sözde “Maraş Belediye Başkanı” Alexis Galanos’dan “Mağusa Rum Belediye Başkanı” diye bahsetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Tomova’yı “adanın inkâr edilemeyen gerçeklerine saygılı olmaya” davet etti.

UBP’den yapılan açıklamaya göre, Ersan Saner, Slovak Büyükelçi’nin Kıbrıs konusunda en basit ve en temel detayları göz ardı ettiğini ifade ederek, Büyükelçinin düzenlediği bir etkinlikte basına yansıyan “kabul edilemez” tavrını gönderdiği mektupla kınadı.

Saner’in mektubu şöyle:
“Ekselansları, Bilginiz olduğu üzere, büyükelçiliğinizin himayelerinde düzenlenen toplantılara son iki yıldır katılmaktayız.

Yukarıda sözü edilen etkinliğe yönelik hazırladığınız davetiyede Sayın Alexis Galanos’dan, “Mağusa Rum Belediye Başkanı” diye bahsedilmesini ve “Hoş geldiniz konuşmasını” yapacağını belirtmenizi derin bir üzüntüyle karşılıyoruz. Bu, adadaki gerçek siyasi durumun çok bariz ve ağır ihlal edilmesinden başka bir şey değildir. Söz konusu etkinlik Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenmiştir ve Sayın İsmail Arter Gazimağusa Belediyesi’nin tek başkanıdır.

Bu doğrultuda Sayın Galanos’un Gazimağusa Belediyesi ile herhangi bir bağının olmadığı gerçeğini size hatırlatırız.

Güney Kıbrıs’ta düzenlenen bir etkinliğe Sayın İsmail Arter davet edilip oranın Belediye Başkanı olarak tanıtılsaydı Rum tarafının tepkisi ne olurdu sorusunun yanıtını tahmin edebilirsiniz.

Bu kadar basit ve temel bir detayı göz ardı etmeyi tercih etmiş olmanızı üzüntüyle karşılıyoruz. Bir kez daha böylesi yakışıksız ve arzu edilmeyen durumlarla karşılaşmamayı ümit eder, sizleri adanın inkâr edilemeyen gerçeklerine saygılı olmaya davet ederiz.”