Arzu Köprülü 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret belirlemek amacıyla toplandı.

1 Eylül 2015 tarihinden itibaren yürürlükte olan asgari ücret, hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin olumlu ve işçi temsilcilerinin olumsuz oyları ile 1730 Türk Lirası  (brüt) olarak kabul edilmişti.

5 hükümet, 5 işveren ve 5 işçi temsilcisinden toplam 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’in katılımıyla toplandı.

Süleyman Göktaş’ın  başkanlığını yaptığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısına, işveren tarafı olarak İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu, işçiler adına ise Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu başkanlığındaki heyetler katıldı.

Toplantının açılışında Bakan Saner, Latifoğlu ve Aroğlu birer konuşma yaptı.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, bugün 2016 yılının asgari ücretini belirlemek için toplandıklarını belirterek, “Asgari ücret belirlenmesinin haziran ayına kalması gerçekten kabul edebileceğimiz bir olay değil” dedi.

Saner, göreve geldikleri nisan ayından itibaren asgari ücret konusunda kararlılıklarını ortaya koyduklarını, asgari ücreti ülkede tartıştırmak gerektiğine inanarak ilk olarak Sosyal Konseyi topladıklarını ve orada çıkan tablo sonucunda daha geniş paydaşlarla yapılacak görüşmelerin bu yıl için süreci uzatacağı gerçeğinden yola çıkarak bu yıl için bir an önce asgari ücretin belirlenmesinin daha doğru olacağına karar verdiklerini anlattı.

Hükümet olarak asgari ücret konusundaki hassasiyetlerinin ortada olduğunu belirten Saner, toplantıdan en kısa sürede sonuç almayı umduğunu söyledi.

Saner, son 12 yıldaki asgari ücreti değerlendirdiklerinde, AB içerisinde asgari ücret belirleyen 20 ülkeye bakıldığında, 5 yıl 11’inci, 4 yıl 12’nci, 1 yıl 9’uncu ve 1 yıl da 13’üncü sırada olunduğunu kaydetti.

Saner, asgari ücretin standart bir işçinin ailesini geçindirebilmek için alması gereken para olduğuna inandığını, bunun diğer çalışanların maaşını belirlemek için kullanılmaması gerektiğine inanan bir olarak ileriki günlerde gerek sosyal sigortalar gerek ise ihtiyat sandığı dairelerinde işgücünü destekleme adına projeler üreteceklerini dile getirdi.

Saner, toplantıya katılan herkese teşekkür etti.

1466503523.jpg

LATİFOĞLU

Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, masada çalışanın beklediği rakama ulaşırlarsa teşekkürü hak etmiş olacaklarını belirterek, çalışanın ailesini insanca geçindirebileceği bir ücret belirlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Çalışanların yüzde 60’ının asgari ücretli olarak beyan edildiği bir ülkede yaşadıklarını dile getiren Latifoğlu, bu nedenle de asgari ücretin ülke için büyük önem arz ettiğini belirtti.

Latifoğlu, resmi veriler göz önünde bulundurularak tespit edilecek asgari ücret için tüm paydaşların desteğini beklediklerini söyleyen Latifoğlu, yasanın belirlediği esaslar ışığında asgari ücret belirlemeyi istediklerini ifade etti.

İşveren tarafının şartlarının müsait olmadığını söylese de onların sorunlarına da kısa sürede çözüm bulunması için kendilerinin de üstlerine düşeni yapacaklarını aktaran Latifoğlu, yeni yapılan istihdamlarda işverenlere sosyal güvenlik primlerinin iade edildiğini belirtti ve çalışanların alım gücünü arttırmak adına çalışandan kesilen sosyal güvenlik primlerinin de belli bir süre çalışana iadesinin hayata geçirilmesini talep etti.

AROĞLU

İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu, Saner’e görevinde başarılar dileyerek, iş yaşamının daha iyi noktalara gitmesi açısından kendilerinin destek olmaya hazır olduklarını söyledi.

Asgari ücreti belirleyerek konuyu gündemden kaldırmak için geldiklerini kaydederek Aroğlu, bu konuyu çözümleyip iş hayatını normal seyrine döndürecek önerileri değerlendirme aşamasına geçmeyi arzuladıklarını belirtti.

Aroğlu, bir an önce iş hayatının rekabet edilebilecek koşullara kavuşmasını beklediklerini dile getirerek, herkesin iyi yaşama hakkı olduğunu ve kendilerinin bunu sağlamak için ne gerekirse yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Ülkedeki realitelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Aroğlu, tespit edilecek maaşların da sürdürülebilir olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anımsattı. Aroğlu, yatırımlar konusunda özelden çok, yarı kamu kuruluşlarının sorun yaşadığını ve ülkenin her zaman bu noktada zarar gördüğünü kaydetti.

Aroğlu, kurumların KTHY gibi batıracak noktaya getirmeden sürdürülebilir şartlarda çalışmasını istedi.