Saner, müzakere masasından kaçanın net bir şekilde Rum Lider Nikos Anastasiadis olmasına rağmen ülke içinde farklı sesler çıkmasının doğru olmadığını kaydetti.

Bu tür yaklaşımların uluslararası alanda da sıkıntılar yaratabileceğine dikkat çeken Saner, kıta sahanlığı konusunda Başbakan Yorgancıoğlu’nun yaptığı açıklamayı okuyarak, “yaptığı açıklamalar tam da kendini ifade ediyor. Bir söylediği diğer söylediğini tutmuyor” iddiasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan kıta sahanlığı anlaşması konusuna onay verilmeyeceğinin söylendiğini  savunan Saner, Dışişleri Bakanı’nın Navtex’i onayladık yönündeki açıklamalarını anımsatarak, “tutarsızlık” eleştirisinde bulundu.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise, hükümetin elbette birlik beraberlik sağlama yönünde davrandığını dile getirerek, Kıbrıs konusunda ortak akıl oluştuğunun net bir şekilde ifade edildiğini ve çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kıbrıs konusunda siyasi partilerle ilgili de ortak akla samimi bir destek verilmesini istemenin hakları olduğunu söyleyen Nami, çeşitli milletvekillerinin hükümetle uyumlu açıklama yapmadıklarının örnek verildiğini, fakat diğer hükümetler döneminde bazı milletvekillerinin yaptığı açıklamaları şu anda gündeme taşımayacağını belirtti.

Müzakere ile ilgili sıkıntıların Navtex’e bağlamanın yanlış olduğunu dile getiren Nami, bugün meydana gelen sıkıntının Türk tarafına mal edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Nami, dünyaya tek sesle, Kıbrıs Türküne yapılan haksızlıkların konuşulması gerektiğini ve artık büyük resmin görülmeye başlamasının gerektiğini belirtti.

Meclis heyetine ve milletvekillerinin yurtdışında yaptığı görüşmelere tam destek verdiklerini söyleyen Nami, esas Rum Liderin Navtex konusunu bahane ederek masadan kalkmasını konuşmak gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde oluşacak ortak akla halel getirecek konuşmalardan kaçınılması çağrısında bulunan Nami, farklı görüşlerin olabileceğini fakat yapıcı görüşlerle bir süreç yaşanırsa sürecin daha sağlıklı olacağını belirtti.