Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda geçirilen ve kanun hükmünde 2 kararnameden oluşan Çalışma ve Muhaceret Affı’nın kapsamını bugün düzenlenen basın toplantısında anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, “Bu kanun hükmünde kararnameleri kendi suçu olmadan, işverenlerin ekonomik sıkıntılarından dolayı yurtdışına gönderilen tüm insanların tekrardan ülkeye gelebilmesi için hazırladık” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen basın toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bürokratları da katıldı.

Basın toplantısında, kanun hükmünde kararnamelerin 90 gün süre içinde yasallaşmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Saner, söz konusu kararnameleri yaz tatili biter bitmez Meclis’e göndereceklerini kaydetti.

Saner, Çalışma ve Muhaceret Affı’nın çıkarılmasının elzem olduğunu da ifade ederek, 3 aylık sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın eş zamanlı çalıştığını, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün görüşlerinin de alındığını belirtti.

Affın, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün geçerli olacağını ifade eden Saner, afla bildirim zorunluluğu süresinin 15 günden 21 güne çıkarıldığını kaydetti.

Saner, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere uygulanan aylık asgari ücretin 5 katı kadar idari para cezasının değiştirilerek, bir asgari ücrete indirildiğini ve tespit edilen işçi sayısına göre orantılandırılarak kademelendirildiğini ifade etti.

Bakan Saner affın, KKTC’de çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular; yurtdışına vize cezalı çıkış yapan yabancı uyruklular ve kayıt dışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen yabancı uyruklular ile KKTC’de ziyaretçi izinsiz ve ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyrukluları kapsadığını kaydetti.