Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Saner’in mesajı şöyle:

“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın  ve sosyal sorumluluğun   artırılması  açısından anlamlı bir gündür. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 Haziran 2002 tarihli 182 sayılı konvansiyonu ile çocuk işçiliğini yasaklamıştır.  

Uluslararası Çalışma Örgütü,  15-24 yaş grubunu genç işçi kabul ederken, 15 yaşın altında aile bütçesine katkıda bulunmak ya da yaşamını kazanmak amacıyla çalışanları “çocuk işçi” veya “çalışan çocuk” olarak adlandırmaktadır.

Günümüzde ne yazık ki milyonlarca çocuk, fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalar ile uluslararası standartlara aykırı koşullarda,  çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

Geleceğin teminatı olan çocuklarımızın, eğitim alarak geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları, kabul edilebilir bir durum değildir. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, nereden gelmiş olursa olsun, hiç bir çocuğun kendi geleceğine ilişkin hayaller kurmasının önünde engeller bulunmamalıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk haklarının korunması, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi ve çocuk emeğinin sömürülmesinin engellenmesi amacıyla çocuk işçi çalıştıran işyerlerini denetleme görevini yerine getirmektedir.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Gençlik Merkezi (ÇOGEM) yaklaşık üç buçuk yıldır Lefkoşa Surlariçi bölgesinde toplum merkezli hizmet vermekte;  sokaklarda çalışan ve yaşayan çocukların örgün veya mesleki eğitime yönlendirilmesi beslenme, giyim, sağlık ve eğitimle ilgili gereksinimlerinin karşılanması ve yeniden topluma kazandırılması için çalışmalar yapmaktadır.

Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda, bakanlığımız bünyesinde kurulan "ALO 102 Kaçak İhbar Hattı "çocuk işçiliği ile ilgili ihbarları en kısa zamanda hassasiyetle değerlendirirken,  yine bakanlığımız bünyesinde hizmet veren "ALO 183 Acil Sosyal Hizmet Hattı”na gelen çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili şikayetler ilgili birimler tarafından takip edilmektedir.  08.00-24.00 saatleri arasında, her gün hizmet veren ihbar hatlarımıza, duyarlı vatandaşlarımız çocuk işçiliği ile ilgili ihbarda bulunabilmektedir.

Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara, yalnızca kamu kurumları değil, sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır.

Çocuklarımıza sunacağımız koşullar onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır. Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak en temel hedefimizdir.

Bu vesileyle,  çocuklarımızın sağlıklı, sosyal ve ekonomik olarak yetişmesine imkan sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum.”