Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  H. Ersan Saner, 20 Kasım Dünya  Çocuk Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Saner, çocukların yarının teminatı olduğunu vurgulayarak, “Onları korumak tüm toplumun görevidir” dedi.

Bakan Saner, mesajında çocuklarla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

Saner’in mesajı şöyle:

"BM Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi’ nin kabul edilmesinden bu yana,  her yıl 20 Kasım günü,   Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Çocuk Hakları Sözleşmesinde amaçlanan, her ülkede çocukların ihmal, istismar ve kötü muameleye karşı korunmaları için evrensel standartların oluşturulması ve bunlara uyulmasıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı, çocuğun korunmasına dair  yasa ve tüzükler kapsamında;  çocuk haklarının yaşama geçirilmesi ve çocuk hak  ihlallerinin önlenmesine  karşı  önlem alınması ve   politikalar üretilmesinde görevli olan Bakanlıktır.

Bakanlığımıza bağlı  Sosyal Hizmetler Dairesi , Çocuk Hakları Sözleşmesinin temel ilkelerinde belirtilen çocukların,  eşitlik, yaşam, gelişme, korunma ve katılma haklarına ilişkin  faaliyette bulunmakta;  olumsuz koşullarda yaşayan  çocukların devlet  korumasına  alınarak,  fiziksel ve sosyal gelişimleri  için olumlu koşulların yaratılmasında  gerekli  maddi ve manevi  katkının sunulması için hizmet vermektedir.

Bu hizmetleri doğrultusunda 2016  yılında 8 çocuğumuz  çeşitli nedenlerle Sosyal Hizmetler Dairesi’nin  korumasına alınmıştir. 13 çocuğumuz Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda devletin koruması ve gözetimi altında tutulmaktadır. SOS Çocuk Köyü ve Gençlik Evleri’nde toplam 158   çocuğumuz devletin desteğiyle  barındırılmaktadır. Yuvada koruma altına alınan çocukların tüm gereksinimleri Bakanlığımız tarafından karşılanırken; SOS Çocuk Köyü ve Gençlik Evlerinde barındırılan çocuklarımıza ve yarı bağımsız yaşamda olanlara, Bakanlığımız tarafından  asgari ücretin %75’i oranında  katkı yapılmaktadır. 34  çocuğumuz ise,   Sosyal Hizmetler Dairesi gözetiminde,  koruyucu ailelerin yanında  aile bütünlüğü içinde koruma altındadır.

Risk grubundaki çocukların sokaktaki risklerden  korunmalarını ve  suça itilmelerini  önlemek amacıyla, Bakanlığımıza bağlı, Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan Çocuk ve Gençlik  Merkezi (ÇOGEM), her gün düzenli  olarak  ortalama 20 çocuğa destek vermektedir. ÇOGEM,   açıldığı tarihten bu yana,   sokakta risk altında olan  200  çocuğun ;  yeniden topluma kazandırılması, eğitimlerinin sürdürülmesi, sosyal ve psikolojik açıdan desteklenmesi için hizmetlerini sürdürmektedir.

Bakanlığımıza bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi çocuklarımızın topluma yararlı, sağlıklı bireyler olarak aile ortamında ebeveynlerin yol göstericiliği ile büyümesini sağlamak için ebeveynleri eğitmek amacıyla  ‘Aile Eğitim Programı’ ve ‘Güçlü Ebeveynler Güçlü Çocuklar’ adlı iki projenin hazırlıklarını tamamlamış ve bu iki önemli projeyi 2017 yılında ülkemizin çeşitli bölgelerinde hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Çocuklar bugünün yarını, yarının umududur.  Unutmamalıyız ki yarının teminatı çocuklarımızdır. Onlara hak ettikleri şekilde davranmak, korumak, olumsuz  koşullarından korumak tüm toplumun görevidir; tüm çocuklarımızı bu önemli gün vesilesiyle sevgiyle kucaklıyor, sağlıklı, topluma faydalı, üreten bireyler olmalarını gönülden temenni ediyorum."